ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορούμε να κάνουμε τη Λάρισα μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική κρίση

Μπορούμε να κάνουμε τη Λάρισα μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική κρίση
Pixabay

Στις αρχές του χρόνου είχε πέσει στα χέρια μου μια διεθνής ανάλυση για «τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» η οποία προσδιόριζε χρονικά τα αποτελέσματα της το 2030.

Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τον Καναδά και τη Χαβάη, αυτό το καλοκαίρι, απέδειξαν δυστυχώς με τον πιο εμφατικό τρόπο, δύο πράγματα.

Πρώτον, πως πως η κλιματική αλλαγή έχει γίνει κλιματική κρίση.
Δεύτερον, πως το 2030 ήρθε πολύ νωρίτερα.

Αν και στην πόλη της Λάρισας δε βιώσαμε ευτυχώς μεγάλες πυρκαγιές, εν τούτοις η Θεσσαλία γενικότερα και η πρωτεύουσα του κάμπου ειδικότερα ήταν πρώτες στις ενάρξεις πυρκαγιών από 01/05/2023 ώς 01/08/2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο ούτε σε σχέση με τους υδάτινους πόρους.

Στη Θεσσαλία ήδη οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση ενόψει των αρδευτικών περιόδων με τη στάθμη του νερού σε λίμνες και ποτάμια να παραμένει χαμηλά. Χαρακτηριστικά στα τέλη Ιανουαρίου η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ήταν κατά 1,80 μέτρα χαμηλότερη από πέρυσι.

Η αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην περιοχή μας. Στον αντίποδα της υφιστάμενης δημοτικής αρχής, η οποία δεν έχει ένα περιβαλλοντικό όραμα για την πόλη και αρκείται σε αποσπασματικά επιμέρους έργα, πρόχειρα και χωρίς τεκμηριωμένες μελέτες ειδικών, εμείς, έχοντας προσδιορίσει επαρκώς τα προβλήματα, στοχεύουμε στην αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Η παράταξή μας παίρνει πολύ σοβαρά τα κλιματικά δεδομένα και τοποθετεί την κλιματική ανθεκτικότητα της Λάρισας στον πυρήνα του προγράμματος της.

Θωρακιζόμαστε απέναντι στο μέλλον και δουλεύουμε στρατηγικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Λάρισα ως μια εντατικά δομημένη πόλη έχει ανάγκη από αστικό και περιαστικό πράσινο με κατάλληλη διασπορά και επαρκή έκταση. Είναι κοινός τόπος πως αποτελεί επιτακτική η αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου καθώς και η δημουργία νέων πράσινων πάρκων αναψυχής για την βελτίωση του μικροκλίματος.

Τα μέτρα προστασίας των χώρων πρασίνου, καθώς και οι πιο δυναμικές παρεμβάσεις, όπως πράσινες πλατείες, εκτεταμένη ενσωμάτωση πρασίνου στο οικιστικό ιστό είναι επιβεβλημένες.

Η υλοποίηση όλων των παρακάτω μπορεί να διασφαλιστεί από ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής επιτροπής, μιας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ατζέντας που προτεραιοποιεί και ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας που οφείλουμε να δώσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα εισάγουμε το θεσμό της αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής. Θα μεριμνά για ζητήματα όπως το πρασίνισμα της πόλης, η προσεκτική και εξατομικευμένη καθοδήγηση των παραγωγών μας σε θέματα όπως η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού ενώ θα διερευνά και για τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων.

Και για το τέλος κάτι ζωτικό και σημαντικό. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το Ποτάμι μας, τον Πηνειό, να το κάνουμε όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπως αξίζει σε όλους μας.

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες αξιοποίησης, καταρτίστηκαν αξιόλογες μελέτες, οι οποίες έχουν μείνει αναξιοποίητες στο συρτάρι.

Ο Πηνειός αποτελούσε πάντα ένα φυσικό όριο της πόλης το οποίο δρούσε και ως «τείχος» στα αρχαία χρόνια για την αποφυγή επιδρομών. Χιλιάδες χρόνια μετά, ακόμη και σήμερα η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη της στο ποτάμι. Δεν το έχει εντάξει στο κέντρο της. Παρότι θα έπρεπε όλοι οι δρόμοι, πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας να καταλήγουν εκεί, αυτό δεν συμβαίνει.

Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία μιας παραποτάμιας Εσπλανάδα με σεβασμό στο περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, πρόγραμμα και κυρίως την κινητοποίηση νέων δυνάμεων που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στην πόλη μας.

Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε για τη Λάρισα που μας αξίζει.

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα είχε πει ότι «το κλίμα είναι το σπίτι μας». Ας το φροντίσουμε λοιπόν, για το τώρα αλλά και τις επόμενες γενιές που έρχονται

* O Θανάσης Μαμάκος είναι υποψήφιος Δήμαρχος Λαρισαίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ