ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και οι «Βάρβαροι προ των πυλών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και οι «Βάρβαροι προ των πυλών»
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το βιβλίο «Βάρβαροι προ των πυλών» (Barbarians at the Gates), ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οικονομικά αναγνώσματα της δεκαετίας του 1980 περιγράφει την επιθετική εξαγορά της RJR Nabisco από το fund της KKR. Είναι μια ιστορία απληστίας, επιχειρηματικής στρατηγικής και αδίστακτων διαχειριστών κεφαλαίων.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ελληνική πολιτική σκηνή; Αν κάνουμε την αναλογία με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα ανέφερε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεγάλη. Σε μια εποχή μεγάλων αναταραχών, ένας –ουσιαστικά- εξωτερικός «παίκτης» βρίσκει την ευκαιρία να διεκδικήσει με πολύ μεγάλες αξιώσεις την αρχηγία, παίρνοντας τα ηνία του κόμματος από κάποιον που θεωρείτο δεδομένος νικητής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από λίγους μήνες ήταν άγνωστος και ξένος στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, θεωρείται φαβορί στην κούρσα της προεδρίας.

Είναι αυτό απαραίτητα κακό; Προφανώς και όχι. Όπως όμως συμβαίνει στις επιχειρήσεις, μετά από μια επιθετική εξαγορά είναι σίγουρο ότι πολλά αλλάζουν. Υπάρχουν εταιρείες που υπό νέα διοίκηση ανθίζουν, ανανεώνονται και επεκτείνονται. Και άλλες περιπτώσεις όπου οι νέοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τις «σπάσουν» και να κερδοσκοπήσουν διαμοιράζοντας το «πτώμα» τους. Όσο για τα παλιά στελέχη, στις περισσότερες περιπτώσεις απομακρύνονται, με ή χωρίς αποζημίωση.

Με τη διαφορά, ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια επιχείρηση αλλά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Που βιώνει μια τεκτονική αλλαγή, χωρίς στην πραγματικότητα κανείς να γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος και η στρατηγική του υποψήφιου προέδρου του. Εκείνοι που έδωσαν την ψήφο τους στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του καλοκαιριού θα εκπροσωπηθούν σε κάθε περίπτωση από έναν διαφορετικό αρχηγό από αυτόν που ψήφισαν, και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «μαύρο κουτί» πολιτικών αντιλήψεων. Αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά πιθανό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, στελέχη της μίας ή της άλλης πλευράς να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Και αυτό, σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη την ουσιαστική αντιπολίτευση είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Ενόψει των τεράστιων προκλήσεων στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και τις διεθνείς σχέσεις, η ύπαρξη συγκροτημένου πολιτικού λόγου από την πλευρά της Αξιωματική Αντιπολίτευσης είναι αναγκαία. Και τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή εντείνουν το πολιτικό ρίσκο για όλη την κοινωνία και όχι μόνο για τα μέλη και τους ψηφοφόρους του.

Κλείνοντας, για την ιστορία, η KKR απέκτησε εν τέλει την RJR Nabisco και στη συνέχεια την «έσπασε στα δύο». Μένει να δούμε αν οι «Βάρβαροι προ των πυλών» θα επικρατήσουν και στην πολιτική σκακιέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ