ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί ζητάμε Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία στη Θεσσαλία

Γιατί ζητάμε Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία στη Θεσσαλία
Πλημμύρες στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η καταιγίδα «Ντάνιελ» άφησε πίσω της εικόνες τρομακτικής καταστροφής και ανείπωτης θλίψης.

Ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Οι φθορές σε δημόσιες υποδομές είναι τεράστιες ενώ ιδιωτικές περιουσίες χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Πριν από 3 χρόνια, ο «Ιανός» αποτέλεσε το καμπανάκι που ήχησε για την Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς οι αρμόδιοι (ίδιοι τότε και τώρα) αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψη τους. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και η περιοχή της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να γίνουν προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της περιοχής, ποια εξαγγέλθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ποιο λόγο η πολιτική προστασία δεν λειτούργησε προληπτικά αλλά κατόπιν εορτής.

Για το λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική πολιτική ανάγκη, η υπερψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών. Η Βουλή οφείλει να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες της, ώστε με πλήρη διαφάνεια να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για τα αίτια της τραγωδίας αλλά και για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την πατρίδα μας για το μέλλον. Η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή ούτε πρόωρη είναι ούτε ψαρεύει σε θολά νερά. Το αποδεικνύει η ποινική έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη ιδίως από τους βουλευτές της Θεσσαλίας που προέρχονται από τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.

Οι πολίτες από την πλευρά τους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν αμφιβολίες για το ποιοι έχουν τις ευθύνες. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να αλλάξουν και να διορθωθούν πολλά.

Όχι μόνο η γραφειοκρατία, οι θεσμικές και διαρθρωτικές ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και όσα πρόσωπα δεν ανταποκρίθηκαν καθήκοντά τους. Οι δημοκρατικές διαδικασίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα το επιβάλλουν. Ο πάντα περήφανος και αξιοπρεπής θεσσαλικός λαός που μέσα σε μια νύχτα βρέθηκε «πνιγμένος», «λασπωμένος», άκληρος και απελπισμένος έχει ένα δημοκρατικό καθήκον. Να αναλογιστεί τη δύναμη που έχει η ψήφος του και να μην αναβαπτίσει διά αυτής τους τοπικούς και περιφερειακούς «άρχοντες» που κατά τεκμήριο ευθύνονται για την για την έλλειψη προετοιμασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Εξάλλου, οι πυρκαγιές στην Ηλεία με τα 87 ανθρώπινα θύματα είναι ακόμα νωπές στην μνήμη μας. Παρά τις εικόνες Αποκάλυψης που βίωσε τότε η Πελοπόννησος, ο λαός επιβράβευσε τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Θα ήταν οδυνηρή, για τη Θεσσαλία τουλάχιστον, η πολιτική δικαίωση επιλογών και προσώπων που οδήγησαν στην πρόσφατη τραγωδία.

Ο Κώστας Καρέτσος είναι Δικηγόρος Αθηνών και αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Θεσμών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ