ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Από τα ρεκόρ στη βιωσιμότητα

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Από τα ρεκόρ στη βιωσιμότητα
Υπουργείο Τουρισμού

H χώρα μας σε μία χρονιά αντικειμενικά τεράστιων δυσκολιών καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην τουριστική βιομηχανία ξεπερνώντας σε πολλούς δείκτες, όπως φαίνεται, ακόμη και την χρονιά ορόσημο στον τουρισμό το 2019.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (8,849 δισ.) και διαμορφώθηκαν στα 10,321 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019 (9,116 δισ.) αυξήθηκαν κατά 13,2%. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,167 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και 1,472 δισ. σε σχέση με το 2022..

Την ίδια περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 14,8%, ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 11,4%.

Ο τουρισμός όμως δε μπορεί και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται μόνο από ποσοτικά στοιχεία. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τους διαθέσιμους πόρους, τις τάσεις και τις προκλήσεις πάντα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2023 εστιάζει στον τουρισμό και στις πράσινες επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών και υπεύθυνων, στοχευμένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τον τομέα του τουρισμού.

Είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό, πού πηγαίνει και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Είναι η ώρα για νέες και καινοτόμες λύσεις, που προωθούν τη βιωσιμότητα αλλά παράλληλα με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό στηρίζουν και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ για έναν καλύτερο κόσμο έως το 2030, καταλήγει ότι οι δυνατότητες στρατηγικής επένδυσης για να συμβάλει ο τουρισμός στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι προς τρεις κατευθύνσεις.

• Με κέντρο τους ανθρώπους, επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες

• Με στόχο τον πλανήτη, επενδύοντας σε βιώσιμες υποδομές και επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό

• Με προτεραιότητα την ευημερία, επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα

Παράλληλα μέσα από την ενίσχυση και προβολή ειδικών μορφών τουρισμού επιτυγχάνεται η διατήρηση του χαρακτήρα και της κοινωνικής ταυτότητας των προορισμών, η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας στις περιφέρειες και τις περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες και επομένως η τουριστική αειφορία.

Ο υπερτουρισμός, που είναι ούτως ή άλλως ένα κορεσμένο μοντέλο, μπορεί να βλάψει τη φύση ή τον πολιτισμό ενός τόπου. Γι' αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνο τουρισμό. Να απολαμβάνουμε το ταξίδι μας ενώ παράλληλα φροντίζουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, υπενθυμίζουμε σε όλους να ταξιδεύουν με τρόπους που σέβονται και προστατεύουν τον όμορφο κόσμο μας.

Ο τουρισμός είναι σαν να ανοίγεις μια πόρτα. Επιτρέπει στους ανθρώπους να βγουν από τον κόσμο τους και να μπουν σε έναν άλλο. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις και να βιώσουν άλλους πολιτισμούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε όλες εκείνες τις εμπειρίες που διευρύνουν το μυαλό μας και πλημμυρίζουν την ψυχή μας με τη χαρά του καινούριου.

Ο τουρισμός δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, της ψυχαγωγίας. Είναι και αυτός που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου βοηθώντας τις ζωές των ανθρώπων να βελτιωθούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δεν είναι απλά μια μέρα για τους λάτρεις των ταξιδιών.

Είναι μια μέρα για όλους μας. Είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τη χαρά της εξερεύνησης νέων τόπων.

Είναι μια μέρα για να εκτιμήσουμε πώς ο τουρισμός βοηθά τους ανθρώπους και τους τόπους να αναπτυχθούν. Και το πιο σημαντικό, είναι μια μέρα για να θυμόμαστε το καθήκον μας να προστατεύουμε τον κόσμο που αγαπάμε να εξερευνούμε.

Ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable tourism) , που λαμβάνει πλήρως υπόψη του τις υφιστάμενες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών, του κλάδου και των κοινοτήτων στους προορισμούς υποδοχής είναι αυτός που στρατηγικά σχεδιάζουμε στο Υπουργείο Τουρισμού, στην καινούρια εποχή που αξίζει στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ