ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανήμποροι να προκαλέσουν συσπείρωση, επενδύουν στην αντισυσπείρωση

Ανήμποροι να προκαλέσουν συσπείρωση, επενδύουν στην αντισυσπείρωση
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά τη δεύτερη Κυριακή -όπως από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης - δεν ήταν ιδιαίτερα καλά για το κόμμα μας.

Και αυτό σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής που ήταν εξαιρετικά θετικά. Υπάρχουν, επομένως, ζητήματα που οφείλουμε να δούμε, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυκεντρικό χαρακτήρα των εκλογών αυτών. Χωρίς δηλαδή, ισοπεδωτικές γενικεύσεις, αλλά και χωρίς ανώφελες ωραιοποιήσεις.

Μηνύματα, υπάρχουν, προφανώς, για όλους μας. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί κι από πουθενά δεν προκύπτει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές. Διότι τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την πρώτη Κυριακή, που συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όχι τη δεύτερη που προέχει η μονομαχία δύο προσώπων. Αλλά και διότι δεν μπορεί το ίδιο κυβερνητικό έργο να επιδοκιμάζεται πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή και να αποδοκιμάζεται μετά από επτά μέρες.

Παρόλα αυτά, οι επικεφαλής και τα στελέχη της Αντιπολίτευσης -παραμερίζοντας το συνολικό αποτέλεσμα- μιλούν για αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και εξαγγέλλουν αγώνες εναντίον της και εναντίον του Πρωθυπουργού. Επιστρατεύουν ακραίους χαρακτηρισμούς και αναζητούν προφάσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αναγνωρίζουν -και είναι μείζονος σημασίας- ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν συσπείρωση και καταφεύγουν σε απόπειρες αντισυσπείρωσης. Ακόμη και γύρω από πρόσωπα με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση. Για μια ακόμα φορά, επιλέγουν τη στείρα άρνηση, την πόλωση, τον διχασμό. Και αυτό -όπως προαναγγέλλουν- θα κάνουν κατά το επόμενο διάστημα, με ορόσημο τις ευρωεκλογές.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν παίζουμε στο ταμπλό που διάλεξαν. Αντιθέτως μάλιστα! Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- οφείλει και αυτό θα συνεχίσει, να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, λαμβάνοντας τα όποια πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή. Ακούγοντας δηλαδή καθημερινά τον κόσμο, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τα παράπονα, τις αξιώσεις του. Σκύβοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ακούγοντας την αξίωσή του να πολιτευόμαστε με μέτρο και μετριοπάθεια, σεμνότητα και ταπεινότητα.

Οφείλουμε -και αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού- να συνεχίσουμε αταλάντευτα, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο τολμηρά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του κράτους και να βελτιώσουμε τις λειτουργίες του, παραμερίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και ολοκληρώνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Να δώσουμε προτεραιότητα στη στήριξη των πληγέντων από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα, αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Να συνεχίσουμε με συνέπεια -ήδη έχουμε θεσμοθετήσει σχεδόν το μισό από το οικονομικό μας πρόγραμμα- την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε. Να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την τόνωση της ασφάλειας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την αύξηση των εισοδημάτων. Αλλά και να ξύσουμε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ