ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας ακούσουμε με σεβασμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το μήνυμα των δημοτικών εκλογών

Ας ακούσουμε με σεβασμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το μήνυμα των δημοτικών εκλογών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαμένοι και κερδισμένοι, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα μηνύματα που μας έστειλε η κοινωνία, να τα ακούσουμε με προσοχή και να πράξουμε ανάλογα, απ’ οποιαδήποτε θέση μας όρισαν οι συμπολίτες μας.

Η μάχη της 8ης Οκτωβρίου αφορούσε κατ’ αρχάς την επικύρωση ή την απόρριψη των πεπραγμένων των 332 δημοτικών αρχών της χώρας, την αξιολόγηση του έργου 332 δημάρχων. Το διακύβευμα των εκλογών ήταν να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες αν θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο δήμαρχο ή αν θέλουν να τον αλλάξουν.

Αντί, λοιπόν, να παρακολουθούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες διάλογο που να αφορά την ποιότητα του παραγόμενου έργου, να συζητάμε γιατί οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας επανεκλέγηκαν από την πρώτη Κυριακή, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να διοικήσουν τα τελευταία πέντε χρόνια και να αναζητήσουμε τις ευθύνες στις συνθήκες καθημερινότητας στις πόλεις, όπου οι δήμαρχοι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, παρακολουθούμε ένα «σουρεαλιστικό» διάλογο, για τις επιδόσεις των κομματικών επιτελείων και βλέπουμε εκπροσώπους των κομμάτων στα τηλεοπτικά παράθυρα να διεκδικούν νίκες και ήττες που δεν τους αφορούν.

Στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου δεν κέρδισε και δεν έχασε κανένα κόμμα. Κρίθηκαν δήμαρχοι και δημοτικές αρχές και κρίθηκε ο κάθε ένας, ανάλογα με το έργο που προσέφερε στην τοπική του κοινωνία.

Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε ο ελληνικός λαός.

Αναγνώρισε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες και το έργο των περισσοτέρων δημάρχων της χώρας, αναγνώρισε τις δυσκολίες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του καταστροφικού συστήματος απλής αναλογικής, που οδήγησε πολλούς δήμους σε ακυβερνησία. Είδε στους δημάρχους αρκετή προσπάθεια και αρκετό έργο, ώστε να δώσει ακόμα μία ευκαιρία.

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, απέρριψε τον τοξικό διάλογο, την καταστροφική ρητορική και τη στείρα αντιπολίτευση. Επιβράβευσε τις προγραμματικές θέσεις, τον θετικό λόγο και τον ποιοτικό διάλογο.

Απέρριψε την προσπάθεια των κομμάτων να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε τοπικές σφυγμομετρήσεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου, απέρριψε τις κρυφές και τις φανερές συμφωνίες της δεύτερης Κυριακής, έδειξε πως οι ψήφοι δεν είναι κατευθυνόμενοι, στο παραβάν, όσοι αποφάσισαν να πάνε, πήγαν μόνοι τους και αποφάσισαν για την επόμενη μέρα της πόλης τους.

Οφείλουμε, όμως, να προβληματιστούμε με τα ποσοστά ρεκόρ της αποχής. Εδώ, πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να αναρωτηθούμε, γιατί αποτύχαμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εκφραστούν. Οφείλουμε να αναζητήσουμε σε βάθος τα αίτια της αποχής, την ταυτότητα των συμπολιτών μας που απείχαν και να μην προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τη βούλησή τους ανάλογα με το δικό μας αφήγημα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ίσως βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Εν κατακλείδι, το μήνυμα των εκλογών ήταν βαθιά αυτοδιοικητικό, μετρήθηκε ο βαθμός ικανοποίησης των τοπικών κοινωνιών από την καθημερινότητα τους και τις επιδόσεις των δημοτικών αρχών και οι δημότες εκφράστηκαν ανάλογα. Η προσπάθεια όλων των κομματικών επιτελείων να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα ρίχνοντας περισσότερα ή λιγότερα κουκιά στα κομματικά πουγκιά, αποτελεί βαθιά ασέβεια και απαξίωση του θεσμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η βαθμίδα διοίκησης που είναι εγγύτερη στην κοινωνία, οι εκπρόσωποί της έχουν άμεση καθημερινή επαφή με τους πολίτες και η βούληση του εκλογικού σώματος δεν ποδοπατείται από κανένα παρασκηνιακό κομματικό μηχανισμό.

Ας δείξουμε στο θεσμό αυτό όλοι επιτέλους το σεβασμό που οφείλουμε.

* Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ