ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου

Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου
Majdi Mohammed AP

Τις τελευταίες ημέρες, ακούστηκαν πολλά για τη θέση της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση στο Μεσανατολικό. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: η χώρα μας παραμένει στην πλευρά του Δικαίου ως υπέρμαχος της περιφερειακής σταθερότητας.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα μιλά για την ανάγκη να ηττηθεί στρατηγικά η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε απροκάλυπτα εναντίον άμαχου πληθυσμού. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται η Χαμάς με τους Παλαιστινίους ή με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Παράλληλα, η Ελλάδα υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Όμως τονίζει ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι ο πόλεμος και η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης. Λύση δεν αποτελεί ούτε η απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Για μας, προτεραιότητα είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να στηριχθεί η δοκιμαζόμενη Γάζα. Πρέπει να βρεθεί βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης. Αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω θαλάσσης. Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία με επιχειρησιακές δυσκολίες. Η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, με στόχο να φτάσει όσο δυνατόν πιο γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που τη χρειάζονται. Πρέπει, όμως, να πληρούνται δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει η αποστολή να φθάσει με ασφάλεια, δίχως να κινδυνεύσουν τα πληρώματα των πλοίων που θα προσεγγίσουν την περιοχή. Δεύτερον, να αξιοποιηθεί με τον πιο ορθό τρόπο, προς όφελος πάντα των αμάχων.

Η Ελλάδα προωθεί την ιδέα της λύσης των δύο κρατών. Ναι, το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του, όμως και οι Παλαιστίνιοι ορθώς διεκδικούν τη δημιουργία εθνικής εστίας, στα όρια του 1967. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει τις εποικοδομητικές ελληνικές προτάσεις τόσο στη Διάσκεψη του Καΐρου όσο και στις επαφές του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς.

Η χώρα μας έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ως ένας έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη.

* Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής Σερρών, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρος Καθηγητής του Hellenic American University.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ