ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολυτεχνείο: Ένα δυνατό σύμβολο του αγώνα ενάντια στην καταπίεση

Πολυτεχνείο: Ένα δυνατό σύμβολο του αγώνα ενάντια στην καταπίεση
ΕUROKINISSI

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ εισβάλει στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη.

Οι Συνταγματάρχες και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θέλει να βάλει τέλος στην κατάληψη των φοιτητών που αντιστέκονται στη δικτατορία. Ένας παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργεί μέσα στη σχολή και εκπέμπει μηνύματα σε όλη την πόλη: «Εδώ Πολυτεχνείο»!

Το τανκ μπαίνει, η αστυνομία πυροβολεί! Η καρδιά της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Περίπου 40 άνθρωποι (οι απόψεις ακόμα διίστανται) χάνουν τη ζωή τους και 2.000 τραυματίζονται.

Οι βιαιοπραγίες μαρτυρούν πως το στρατιωτικό καθεστώς μάλλον καταλαβαίνει ότι το τέλος του πλησιάζει. Μετά από 6 χρόνια συλλήψεων, δολοφονιών, πολιτικών διώξεων και λογοκρισίας, ο λαός αρχίζει να αμφισβητεί σοβαρά τη Χούντα και τους οπαδούς της. Δεν βοηθά εν τω μεταξύ η διεθνής θέση της χώρας. Από το 1969, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποβάλει την Ελλάδα και την έχει απομονώσει διπλωματικά. Επιπλέον, οι Αμερικανοί, κύριος σύμμαχος της χώρας, φαίνονται πολύ δυσαρεστημένοι από την άρνηση του Γιώργου Παπαδόπουλου να επιτρέψει σε αμερικανικά αεροπλάνα να προσγειωθούν στις βάσεις της Σούδας και της Ελευσίνας για να ενισχύσουν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβρη του 1973 (πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της αραβικής συμμαχίας με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία). Η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 είναι η χαριστική βολή, για τη Χούντα.

Επρόκειτο για μια πολύ ταραγμένη περίοδο διεθνώς. Μην ξεχνάμε επίσης πως η εκρηκτική χρονιά του 1968 άφησε πολλά σημάδια και επηρέασε όλο τον πλανήτη. Σειρά κινημάτων διαμαρτυρίας σείουν την υφήλιο, όπως ο «Μάης του '68 » στο Παρίσι, η « Άνοιξη της Πράγας» στην Τσεχοσλοβακία, το φοιτητικό κίνημα στην Ιαπωνία, η μάχη κατά των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, το κίνημα των χίπηδων…

Στις 24 Ιουλίου 1974, η Δημοκρατία αποκαθίσταται. Το 1981, λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν υποστηρίζει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), παρόλο που δεν πληροί τα κριτήρια, γιατί όπως χαρακτηριστικά έλεγε: «δεν μπορείς να κλείσεις την πόρτα στον Πλάτωνα »! Πάντα η Ελλάδα είχε μια ξεχωριστή θέση στα μάτια των Ευρωπαίων. Πρόκειται για την μητέρα του δυτικού πολιτισμού.

Φέτος εορτάζεται η 50ή επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, το Πολυτεχνείο παραμένει αδιαμφισβήτητα ένα δυνατό σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης. Είναι η αφορμή λοιπόν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να ενωθούν και να στείλουν, παρά τις διαφορές, ένα δυνατό μήνυμα. Τα εξτρεμιστικά κινήματα εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζουν μέρος της κοινωνίας μας. Η φωνή της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανεκτικότητας πρέπει να είναι πιο δυνατή, κυρίως στη Ελλάδα!

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά του εξτρεμισμού, του σκοταδισμού, των δικτατοριών και της αναρχίας είναι αναμφίβολα η εκπαίδευση. Ας μάθουμε στους νέους σωστά την ιστορία μας καθώς και τη σημασία της δημοκρατίας.

Ο Αναστάσιος Καράμπαμπας είναι Καθηγητής, Ιστορικός και Συγγραφέας

Διαβάστε εδώ ολό το αφιέρωμα του CNN Greece για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ