ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνική μελέτη ανοίγει το δρόμο για την βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων

Ελληνική μελέτη ανοίγει το δρόμο για την βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων
Pixabay

Μία σημαντική ανακοίνωση από Έλληνες ερευνητές στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ανοσολογίας της Αναπαραγωγής στο Αμβούργο της Γερμανίας (14-17 Σεπτεμβρίου 2023), ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση και την βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων.

Η αναπαραγωγική ικανότητα των ωαρίου επηρεάζεται καθώς περνούν τα χρόνια, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας άνω των 38 ετών αλλά και σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και αυξημένα επίπεδα της Θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH και της σχέσης της με την Ωχρινοτρόπο ορμόνη LH.

Οι αυξημένες τιμές αυτών των ορμονών, αποτελούν δείκτες μειωμένου αποθέματος ωοθηκών, κακής ανταπόκρισης στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία γονιμότητας και πτωχής πρόγνωσης για την έκβαση εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η πρόδρομη ανακοίνωση από επιστήμονες του Τμήματος Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου "Έλενα Βενιζέλου¨ και της RodiFertility®, αφορούσε στην επίδραση συγκεκριμένων βιταμινών, μετάλλων και ινχνοστοιχείων, μέσω του συμπληρώματος διατροφής RODI OVA™, στα επίπεδα της FSH και της LH, σε γυναίκες, που δυσκολεύονται να συλλάβουν, λόγω κακής ποιότητας ωαρίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μία σημαντική μείωση στα επίπεδα της FSH και της σχέσης FSH/LH, σχεδόν στο σύνολο των γυναικών ηλικίας 38-48 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Επί της ουσίας, μία φόρμουλα που περιέχει συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας, ενισχύοντας τις πιθανότητες σύλληψης και έκβασης μιας υγιούς εγκυμοσύνης και αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η σύνθεση με μυο-ινοσιτόλη, μελατονίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη D3, σελήνιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β και Β6, συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας για την προετοιμασία του οργανισμού πριν την εγκυμοσύνη.

Το ωάριο

Αν και οι γυναίκες γεννιούνται με σχεδόν 7 εκατομμύρια ωάρια, η ποιότητα αυτών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πολλά πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία, που σημαίνει ότι ένα κορίτσι έχει περίπου 700.000 ωάρια μέχρι την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Κάθε μήνα, μια γυναίκα συνεχίζει να χάνει ωάρια, οπότε στην εμμηνόπαυση, πιθανότατα θα υπάρχουν λιγότερα από 1000 ωάρια.

Επιπρόσθετα, διαταραχές στις ορμόνες ή στην ωοθηκική λειτουργία, επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο μπορεί να παρεμποδίσει την απελευθέρωση των ωαρίων κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Πολλές γυναίκες ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες, έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των ωοθηκών ή έχουν αδύναμα ωάρια. Ωστόσο, οι σύγχρονες εξελίξεις, προσπερνούν αυτά τα εμπόδια και η υπογονιμότητα είναι πια ένα διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ