ΑΠΟΨΕΙΣ

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας
Pexels

H 25η Νοεμβρίου, είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σε αντίθεση με πολλές από τις καθιερωμένες διεθνείς ημέρες, δεν πρόκειται για γιορτή, αλλά για μία ευκαιρία να ενσκήψουμε πάνω σε ένα πρόβλημα που μπορεί αρχικά, να φαίνεται ότι αφορά τις γυναίκες, αλλά τελικά, αφορά το σύνολο της κοινωνίας, την ποιότητα της Παιδείας, και τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση και μάλιστα, στη μετά covid εποχή έχει πάρει ακόμα περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις. Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποιούσε για αύξηση των περιστατικών βίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας (καραντίνα, εφαρμογή περιοριστικών μέτρων) αυξήθηκαν σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

Ποσοτικά, τα δεδομένα που έρχονται στο φως είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 2 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από σύντροφο ή φίλο και 3 στις 10 από συγγενή ή μέλος της οικογένειας τους. Δέκα στις 20 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ πάνω από το 80% όσων έχουν υποστεί βία δεν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια. Επίσης ανησυχητικό, το ότι το 32% των δραστών σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχονται από το επαγγελματικό περιβάλλον.

Όπως προκύπτει, η έμφυλη βία πλήττει πρωτίστως τις γυναίκες, προκαλώντας σωματική και ψυχική κατάπτωση, επιδείνωση της ποιότητας ζωής και απώλεια οικονομικής παραγωγής.

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα έρευνας του World Wide Web Foundation, σύμφωνα με τα οποία, 1 στις 2 νεαρές γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων απειλητικών μηνυμάτων, σεξουαλικής παρενόχλησης και κοινοποίησης προσωπικών εικόνων χωρίς συγκατάθεση. Το 87% των κοριτσιών πιστεύει ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται, ενώ το 51% όσων έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση δηλώνουν ότι αυτή επηρέασε τη συναισθηματική ή/και σωματική τους ευεξία.

Όσο για τις γυναικοκτονίες, στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: 9 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες το 2020, 23 το 2021, ενώ το 2022, είδαν το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον 16 περιπτώσεις γυναικών δολοφονημένων από το χέρι του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μία ιδιωτική υπόθεση. Είναι μία νάρκη στα θεμέλια του Κράτους Δικαίου και της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν γίνεται οι γυναίκες να βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο. Είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμένου σχεδιασμού εκ μέρους της Πολιτείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα στιβαρό πλαίσιο που θα αποτρέπει και θα περιορίζει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας. Ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις, υποστήριξη και νομική προστασία των θυμάτων, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.

Το οφείλουμε στις κόρες μας, στις γυναίκες μας και στις μητέρες μας. Το οφείλουμε σε μια κοινωνία ειρήνης, ισορροπίας και δικαιοσύνης.

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β´3 Αθηνών, υπεύθυνος ΚΤΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ