ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνεχίζουμε αποφασιστικά να μετασχηματίζουμε την Ελλάδα σε μαγνήτη επενδύσεων

Συνεχίζουμε αποφασιστικά να μετασχηματίζουμε την Ελλάδα σε μαγνήτη επενδύσεων
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

Το 2024 σηματοδοτεί για την Ελλάδα ένα έτος δημιουργικού μετασχηματισμού, αισιοδοξίας και θετικών προοπτικών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει το εκσυγχρονιστικό της έργο, με αποφασιστικότητα και εντατικούς ρυθμούς, εδραιώνοντας την ανέλιξη της χώρας μας σε μια τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης συμπεριληπτικής, με δίκαιους κοινωνικούς όρους και θετικό πρόσημο, για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Με αφετηρία σημαντικά ορόσημα που πετύχαμε όλοι μαζί, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, με το ίδιο όραμα, με υψηλότερους στόχους, και με γρήγορα αντανακλαστικά στις αλλεπάλληλες διεθνείς προκλήσεις. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνησή μας υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ και αποδίδει ισχυρή έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Το 2024 θέτουμε σε εφαρμογή δράσεις και μεταρρυθμίσεις που μετασχηματίζουν περαιτέρω το παραγωγικό και επιχειρηματικό μας μοντέλο, ιδίως σε τέσσερις άξονες:

  • Eνισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομίας μας.
  • Επιταχύνουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και της δημόσιας διοίκησης.
  • Οικοδομούν την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια δικαίου και τη στρατηγική μας αυτονομία, σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον.
  • Αναβαθμίζουν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, με νέες δεξιότητες και σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Σε ένα παγκόσμιο τοπίο με πληθωριστικές πιέσεις και γεωπολιτική ρευστότητα, θεμελιώδης στόχος μας είναι να ενισχύεται ουσιαστικά το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών μας, σε πραγματικούς όρους. Με προσήλωση στη δημοσιονομική συνέπεια και με δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά όταν διαπιστώνονται στρεβλώσεις, ενδυναμώνουμε τους πολίτες μας, με συνεχείς πρωτοβουλίες.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εύρυθμη λειτουργία των αγορών και η απαγκίστρωση από παθογένειες διασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον, που λειτουργεί με όρους διαφάνειας και ισότιμου ανταγωνισμού, υπηρετώντας έτσι, το όφελος των πολλών, και όχι κάποιων μεμονωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζουν σε ένα συμπαγές τρίπτυχο: α) την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, β) την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μας σε τομείς στρατηγικής σημασίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό και ένταση καινοτομίας, και γ) στην προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, η μάχη μας εναντίον της ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στην πρωτοβουλία της μόνιμης μείωσης τιμής έχουν ενταχθεί 1300 προϊόντα, με την έκπτωση να αγγίζει συχνά το 10%. Συνεχίζουμε τους εντατικούς ελέγχους, έχοντας ήδη επιβάλει πρόστιμα 13.5 εκατ. ευρώ, σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, ανακοινώσαμε μόλις, μια νέα δέσμη μέτρων, που θα φέρουν σημαντικές μειώσεις των τιμών στα ράφια σε ένα πλήθος βασικών αγαθών. Κομβικής σημασίας είναι η παρέμβασή μας για τον εξορθολογισμό των εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η αντίστοιχη πτώση της τιμής να μετακυλίεται απευθείας στο ράφι.

Επιπρόσθετα, εισάγουμε ένα δίκτυ προστασίας των καταναλωτών από πλασματικές εκπτώσεις, καθώς δεν επιτρέπονται για 3 μήνες οι προωθητικές ενέργειες αν έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις των προϊόντων. Αντίστοιχα, για το βρεφικό γάλα, εφαρμόζουμε πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών, καθώς διαπιστώθηκαν υπέρμετρες αποκλίσεις από άλλες χώρες.

Εστιάζοντας σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, αυτό των επενδύσεων, στόχος μας είναι να αυξηθούν κατά 15% το 2024, και κατά 70% έως το 2027. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και ψηφιοποιούμε όλα τα στάδια αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός του 2024. Επιπλέον, απλοποιούμε τις διαδικασίες, ώστε να επιταχυνθεί και η χορήγηση κινήτρων για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία επέδειξε ισχυρά δείγματα ανθεκτικότητας στις διεθνείς κρίσεις. Μεταξύ των success stories διακρίνεται ο τομέας του φαρμάκου, της αγροδιατροφής, των μετάλλων και του εξοπλισμού παγκόσμιας κλάσης (όπως υποβρύχια καλώδια, μπαταρίες λιθίου, αγωγοί υδρογόνου).

Με μοχλό νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, δίνουμε νέα ώθηση σε κρίσιμα πεδία, όπως η πράσινη μετάβαση και η κυκλική οικονομία, η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς και τεχνολογίες υψηλών προδιαγραφών, όπως οι ημιαγωγοί.

Σε μια εποχή αποσταθεροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε εξειδικευμένα πεδία αιχμής. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι πράσινες μετατροπές πλοίων στα ναυπηγεία μας, τα οποία επανέρχονται δυναμικά μετά από μια περίοδο απαξίωσης, οι πλωτές πλατφόρμες και πυλώνες για υπεράκτια αιολικά, οι κυψέλες υδρογόνου, τα εξαρτήματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η εξόρυξη κρίσιμων μετάλλων για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, όπως το νικέλιο και το γάλλιο.

Για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα, διοχετεύουμε 1,2 δις ευρώ στην έρευνα και καινοτομία έως το 2025, τονίζοντας τη σύνδεσή τους με απτά αποτελέσματα στην αγορά.

Η ανάπτυξη σύγχρονων βιομηχανικών πάρκων και κέντρων εφοδιαστικής αλυσίδας μεγάλης κλίμακας συμπληρώνει τη στρατηγική μας, όπως και η απλούστευση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων.

Καταλήγοντας, συνεχίζουμε αποφασιστικά να μετασχηματίζουμε την Ελλάδα σε μαγνήτη επενδύσεων. Σε κόμβο πράσινης ενέργειας, ψηφιακή πύλη, κέντρο καινοτομίας και διαμετακόμισης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλες οι πολιτικές της κυβέρνησής μας, συγκλίνουν στο τρίπτυχο: Ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή Οικονομία, ισχυρή Κοινωνία.

Με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη, συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα μέλλον με προοπτικές, ευκαιρίες, και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλες και όλους. Όπως αρμόζει στους πολίτες μας, όπως επιτάσσει η ιστορία μας αλλά και η δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ