ΑΠΟΨΕΙΣ

Το 2024 η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» ψηφιακά

Το 2024 η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» ψηφιακά
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Το 2023, στην Ελλάδα εργαστήκαμε μεθοδικά και πετύχαμε στρατηγικούς εθνικούς στόχους. Ταυτόχρονα, δοκιμαστήκαμε από πρωτόγνωρες προκλήσεις, τις οποίες διαχειριστήκαμε με επιτυχία, αξιοποιώντας την πρότερη γνώση, τα σύγχρονα μέσα και αποκτώντας έναν πολύτιμο «οδηγό» για το μέλλον.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται συνεχώς και η χώρα κατατάσσεται, πλέον, σε εκείνες που σημειώνουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Οι αυξήσεις των μισθών, ο περιορισμός της ανεργίας, η απελευθέρωση της καινοτομίας δεν είναι αποτέλεσμα τύχης αλλά ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως προτεραιότητα.

Βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Το 2024 θα είναι έτος ωρίμανσης για σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις. Με χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός του κράτους ενισχύεται και επεκτείνεται. Έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά ποσά για έργα ψηφιοποίησης, τα οποία καθιστούν το κράτος συμπαραστάτη του πολίτη, του επιχειρηματία, του εργαζομένου.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση, θέτοντας τη βάση για την επόμενη ημέρα στην εξυπηρέτηση του πολίτη από το Ελληνικό Δημόσιο. Το mAigov, ο ψηφιακός βοηθός του πολίτη, παρέχει στον καθένα εξατομικευμένη ψηφιακή εξυπηρέτηση. Σε επόμενο στάδιο εξέλιξης του, πέραν της πληροφόρησης, θα μπορεί να προχωρά σε συναλλαγές που του ζητάμε, όπως το να κλείσει ραντεβού σε κάποια υπηρεσία ή να εκδώσει ένα πιστοποιητικό. Ουσιαστικά, η Ελλάδα το 2024 «αλλάζει πίστα» ψηφιακά.

Καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υιοθετώντας καινοτόμες λύσεις.

Πολύ σύντομα κάθε πολίτης θα έχει στη διάθεσή του τον Προσωπικό Αριθμό και θα είναι ο μόνος τον οποίο θα χρειάζεται να θυμάται. Πρόκειται για τον ΑΦΜ με τρία επιπλέον ψηφία, αριθμός ο οποίος θα βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία που μπορεί να υφίσταται ο πολίτης λόγω πολλαπλών εγγραφών ή και τυχόν λαθών σε μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου.

Εντός του έτους, το wallet του gov.gr εξελίσσεται ως προς τη λειτουργία του, έτσι ώστε να αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μέσω του οποίου θα δίνουμε τη συγκατάθεση μας στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για την άντληση των απαραίτητων προσωπικών μας στοιχείων και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Ψηφιοποιούμε δεδομένα με πολύ γρήγορους ρυθμούς και προχωρούμε σε υποδομές αποθήκευσης και επεξεργασίας τους. Αποτελεί εξάλλου επιλογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πολιτική cloud-first.

Με συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ανταποκρινόμαστε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για αποθήκευση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να καταστεί η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος. Ιδρύουμε νέα data centers χρησιμοποιώντας πάντα πράσινη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε στην εγκατάσταση ενός από τα 500 κορυφαία υπολογιστικά συστήματα του πλανήτη στο Λαύριο, του υπερυπολογιστή “ΔΑΙΔΑΛΟΣ”. Παράλληλα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Digital Realty, Amazon, Microsoft, Google που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα προχωρά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της. Έργα όπως το Ultra-Fast Broadband, το Smart Readiness, το Gigabit Voucher και το WiFi4Greece διαμορφώνουν ένα νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο. Με αιχμή του δόρατος την επέκταση χρήσης οπτικών ινών και 5G εξασφαλίζονται γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο σε όλη την επικράτεια, προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Έτσι, δημιουργούνται καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και βελτιώνονται οι οικονομικούς δείκτες. Κλείνουμε εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, όπως το Κτηματολόγιο, και απελευθερώνουμε δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στόχος μας και το 2024 παραμένει η ενίσχυση του ψηφιακού και ευέλικτου χαρακτήρα του κράτους, ώστε να εμπεδωθεί μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ