ΑΠΟΨΕΙΣ

Το 2024 πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την αισχροκέρδεια του κράτους

Το 2024 πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την αισχροκέρδεια του κράτους
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης

To 2024 είναι αδιαμφισβήτητα το έτος της μεγάλης ευκαιρίας για την Ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και προφανώς του εμπορίου, του ισχυρότερου κλάδου της Ελληνικής οικονομίας.

Είναι το έτος που, εφόσον ως Πολιτεία συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και λάβουμε τις γενναίες αποφάσεις που η κοινωνία στην πλειονότητά της στηρίζει και απαιτεί, θα μπορέσουμε να βάλουμε τα θεμέλια στα οποία θα οικοδομησουμε επιτέλους μία πραγματικά σύγχρονη χώρα. Μια χώρα με διαρκή οικονομική ανάπτυξη που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τα νέα παιδιά, φροντίζει όσους έχουν ανάγκη, και εν τέλει ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή.

Το 2024 λοιπόν:

  1. Οφείλουμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, το οποίο με την βραδύτητά του, εκτός από τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες και το κράτος, φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου.
  2. Όπως απαιτεί πλέον η κοινωνία, να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο εκπαιδευτικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής το οποίο στηριζεται και επενδύει στον δημόσιο χαρακτήρα και ταυτόχρονα επιτρέπει την ανάπτυξη του ιδιωτικού. Διχαστικά συνθήματα που καλούν την κοινωνία να επιλέξει μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου πυλώνα, ακούγονται πλέον ως ξεπερασμένες φωνές από ένα παρελθόν, που με τις λανθασμένες του επιλογές, μας οδήγησε σε μία πολυετή, επώδυνη και καταστροφική οικονομική και κοινωνική κρίση.
  3. Η αυστηρή τήρηση των νόμων, με την ταυτόχρονη εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για κάθε επισκέπτη ή πολίτη της χώρας, είναι μία ακόμη προτεραιότητα, που η κοινωνία απαιτεί και η οικονομία έχει ανάγκη. Η αναλογική κατάληψη του δημόσιου χώρου κατά την εφαρμογή του ανεφαίρετου δικαιώματος της διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, όπως σωστά προβλέπει πρόσφατος νόμος, δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση και να επιτρέπουμε να νεκρώνουν αναίτια πόλεις, με πρώτο το κέντρο της πρωτεύουσας.
  4. Συμφωνούμε πλέον όλοι ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί το μοναδικό μέσο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας . Απαιτείται λοιπόν τάχιστα η περαιτέρω ελάφρυνση από τα κατάλοιπα των μνημονιακών βαρών, και η περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, χωρίς υπερβολές και με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητές. Η οικονομία των επιδομάτων που ορθά στήριξε όσους συμπολίτες μας είχαν ανάγκη ώστε να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες καταστάσεις που εμφανίστηκαν, οφείλει τάχιστα να μετατραπεί σε οικονομία των κινήτρων, για να στηρίξει την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας
  5. Τέλος, η απλοποίηση της λειτουργίας κάθε μορφής επιχείρησης, με κατάργηση στρεβλών περιορισμών, γραφειοκρατικών ελέγχων και κρατικών παρεμβάσεων, οι οποίες αφενός δυσχεραίνουν την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και αφετέρου δημιουργούν αχρειαστα οικονομικά βάρη, προφανώς -τελικά- αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες ακριβότερα από άλλες που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές χώρες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Το 2024 πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την αισχροκέρδεια του κράτους και των μηχανισμών του απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Η λύση είναι απλή: δημιουργία σταθερών και λειτουργικών κανόνων που θα πρέπει να τηρούμε όλοι και περιορισμό του ρόλου του κράτους στον σοβαρό και ποιοτικό έλεγχο εφαρμογής όλων αυτών, απαλλαγμένο από λαϊκίστικες κραυγές και διχαστικά μηνύματα, ώστε να επιτρέψουμε να μεγαλουργήσει το δαιμόνιο του Έλληνα και μέσα στη χώρα του.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ