ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κρήτη πόλος έλξης Ευρωπαίων φοιτητών και νέων επιστημόνων - Η πρωτοπορία του MAIX

Η Κρήτη πόλος έλξης Ευρωπαίων φοιτητών και νέων επιστημόνων - Η πρωτοπορία του MAIX

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο στο iContact. Το δημοσιεύουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο κείμενο που λάβαμε μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά κυρίως γιατί αφορά μια προσπάθεια που γίνεται σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, η οποία φαίνεται να αποδίδει καρπούς. 

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να ακούμε τόσο καλά λόγια για το έργο του ΜΑΙΧ (www.maich.gr) από τις εμπειρίες των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί. Φοιτητές στο πρόγραμμα ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ERASMUS του ΜΑΙΧ συζητούν το τι τους ώθησε να επιλέξουν να σπουδάσουν εδώ.

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συμμετέχει στα προγράμματα ERASMUS, και φιλοξενεί ξένους φοιτητές στο Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού. Η Ελλάδα είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM), και φιλοξενεί ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα (MΑΙs), τα οποία βρίσκονται στο Μπάρι-Ιταλία, Μονπελιέ-Γαλλία, Σαραγόσα-Ισπανία, και τα Χανιά-Ελλάδα, το οποίο ήταν το τελευταίο ΜΑΙ που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Το CIHEAM ιδρύθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 21 Μαΐου 1962 και πλέον περιλαμβάνει δεκατρείς χώρες: Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Μάλτα, Τυνησία, Αλγερία, και Μαρόκο. Κάθε ΜΑΙ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δικής του ειδικής ερευνητικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, προηγμένη έρευνα και συνεργασία.

Crete1

Με το πέρασμα των ετών, το ΜΑΙΧ έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον για φιλόδοξους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες μέσα από το συνδυασμό της εκπαίδευσης και της έρευνας. Σε ετήσια βάση, ο μέσος αριθμός των καθηγητών-επισκεπτών που συμμετέχουν στα προγράμματα M.Sc στο ΜΑΙΧ είναι περίπου 120, και προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες, ενώ ο μέσος αριθμός των υποψηφίων φοιτητών που συμμετέχουν στα προγράμματα M.Sc είναι περίπου 150 από 18 διαφορετικές χώρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 1400 μεταπτυχιακά διπλώματα ή <aster of MAICh (60 ECTS), και σχεδόν 1.000 φοιτητές έχουν αποκτήσει Μaster of Science (120 ECTS). Φοιτητές από 50 χώρες έχουν λάβει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Ινστιτούτο από την ίδρυσή του. Μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, υπήρξαν 150 υποψήφιοι από 20 διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΜΑΙΧ στα 5 τμήματα που διαθέτει:

- Οικονομία-Διοίκηση Επιχειρήσεων-Χρηματοοικονομικά
- Γεω-πληροφορική στη Διαχείριση Περιβάλλοντος
- Ποιότητα Τροφίμων και Χημεία Φυσικών Προϊόντων
- Γεωργική Γενετική και Βιοτεχνολογία
- Αειφόρο Γεωργία

Πολλά άρθρα που έχουν προκύψει από μεταπτυχιακές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (με σύστημα κριτών), καθώς επίσης έχουν γίνει παρουσιάσεις και έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, ενώ το επιστημονικό προσωπικό του ΜΑΙΧ έχει δημοσιεύσει βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά. Στο πέρασμα των ετών, έχουν προκύψει 300 διδακτορικά (Ph.D.) από φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την αποφοίτησή τους από το ΜΑΙΧ όλοι μέχρι σήμερα σαν υπότροφοι. Οι απόφοιτοι του ΜΑΙΧ βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και κατέχουν κορυφαίες ακαδημαϊκές θέσεις και διοικητικούς ρόλους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ΜΑΙΧ διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με πανεπιστήμια πρώτης κατηγορίας, την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλά φημισμένα ιδρύματα.

Crete2

Το ΜΑΙΧ φιλοξενεί επίσης ένα διεθνές πιστοποιημένο με ISO Συνεδριακό Κέντρο μοντέρνας τεχνολογίας στην πανεπιστημιούπολη του, το οποίο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών . Το Συνεδριακό Κέντρο ιδρύθηκε το 1998, και μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει στους χώρους του περίπου 700 συνέδρια και συναντήσεις, με πάνω από 60.000 συμμετέχοντες σε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόγραμμα ERASMUS, που χρηματοδοτείται μέσω ευρωπαϊκών πόρων, προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών με μέγιστη διάρκεια 12 μηνών. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους των σπουδών τους, οι φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα σπουδών ή πρόγραμμα εργασίας ERASMUS, χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ERASMUS προσφέρει και τη δυνατότητα κινητικότητας και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, δίνοντας στους φοιτητές που συμμετέχουν την ευκαιρία να ζήσουν στο εξωτερικό, να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους και να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουν τις σπουδές τους υπό ξένη επιρροή, η οποία μπορεί να τους δώσει καλύτερες πιθανότητες στην μελλοντική εύρεση εργασίας.

Crete3

Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν ιδέες με άλλους φοιτητές από όλο τον κόσμο. Λαμβάνουν μια επιχορήγηση που καλύπτει μέρος των εξόδων διαμονής τους στο εξωτερικό, η οποία διαφέρει ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο των χώρων αποστολής και υποδοχής. Η επιχορήγηση μπορεί συχνά να συμπληρωθεί από περιφερειακές ή εθνικές επιδοτήσεις. Ένα από τα βασικά δικαιώματα που έχει κάθε φοιτητής ανταλλαγής είναι η πλήρης αναγνώριση των μαθημάτων που συμπλήρωσε με επιτυχία στο εξωτερικό από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτά.

Οι φοιτητές ERASMUS στο ΜΑΙΧ το φετινό καλοκαίρι προέρχονται από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Φινλανδία, Ρουμανία, Τουρκία και Βουλγαρία. Ρωτήθηκαν σχετικά με το τι τους παρακίνησε να ζητήσουν να εργαστούν μέσω ERASMUS στο ΜΑΙΧ, τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, και αν θα συνιστούσαν το ΜΑΙΧ σε πιθανές ανταλλαγές φοιτητών ERASMUS.

Η Ralitsa Cholakova από τη Βουλγαρία εργάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΜΑΙΧ.

Όταν άρχισα να ψάχνω για μια θέση πρακτικής, βρήκα το ΜΑΙΧ και αμέσως ενδιαφέρθηκα. Όχι μόνο υπήρχε μια προσφορά για μια θέση εργασίας που ήθελα, αλλά ήταν επίσης σχετική με τις σπουδές μου: Διεθνή Διοίκηση Φιλοξενίας και Τουρισμού. Η εργασία μου στο συνεδριακό κέντρο μέχρι τώρα μου έχει δώσει πολλές πολύτιμες εμπειρίες και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη. Η πιο πολύτιμη εμπειρία είναι να δουλεύεις με πολλούς ανθρώπους, που δεν είχα βιώσει πριν έρθω στο ΜΑΙΧ. Επί το πλείστον εργάστηκα στην υποδοχή επισκεπτών, τους συνόδευα στα δωμάτιά τους και έδινα πληροφορίες σχετικά για τον τόπο και την περιοχή. Χάρη στο ΜΑΙΧ έχω την ευκαιρία να βιώσω αυτή την εμπειρία, και το καλύτερο από όλα ήταν τα συγχαρητήρια που έχω λάβει. Θα σύστηνα σίγουρα το ΜΑΙΧ σε άλλους φοιτητές, διότι όλα ήταν πραγματικά υπέροχα και οι άνθρωποι ευγενικοί, γεγονός που έκανε το εργασιακό περιβάλλον πιο ευχάριστο. Ένιωσα πολύ αποδεκτή στον εργασιακό χώρο και δεν μπορώ να είμαι πιο ευγνώμων σε όλους όσους μου φέρθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της διαμονής μου. Η φιλοξενία που έζησα στην Κρήτη είναι απίστευτη.

Ο Guillaume Bragagnolo από τη Γαλλία απασχολείται στο Παρατηρητήριο Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Έπρεπε να βρω ένα Ινστιτούτο στο εξωτερικό, προκειμένου να επικυρώσω τη διεθνή κινητικότητά μου. Δεν θα μπορούσα να αντέξω οικονομικά αν έβγαινα από την Ευρώπη. Αλλά ήθελα επίσης να βρω ένα μέρος όπου θα μπορούσα να απολαύσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές, και η Κρήτη έμοιαζε σαν τέλεια επιλογή. Άλλοι φοιτητές από τη σχολή μου μου συνέστησαν το ΜΑΙΧ και έτσι ήμουν ευτυχής που έγινα αποδεκτός εδώ. Η πιο πολύτιμη εμπειρία μου μέχρι στιγμής είναι οι γνωριμίες που έχω κάνει εδώ. Γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα και παθιασμένα άτομα από όλο τον κόσμο και νιώθω πολύ προικισμένος και τυχερός να βιώσω αυτό, μέσα από την ευκαιρία να εργαστώ στο ΜΑΙΧ. Επίσης ερωτεύτηκα τον Κρητικό τρόπο ζωής. Μου έκανε καλό να έρθω σε μια ξένη χώρα που δεν διαθέτει δυτικά ορόσημα - ωρίμασα σαν άνθρωπος. Είχα την ευκαιρία να ενισχύσω τις γνώσεις μου στα αγγλικά, και ήταν μεγάλο όφελος για μένα, αφού έκανα γρήγορη πρόοδο. Είχα επίσης την ευκαιρία να επισκεφτώ το νησί και θα γυρίσω σπίτι μου με πολλές αξέχαστες αναμνήσεις που θα μοιραστώ με τους φίλους και την οικογένειά μου. Θα έρθω και πάλι εδώ σίγουρα, και βεβαία θα ήθελα να συστήσω το ΜΑΙΧ σε δυνητικούς υποψηφίους στο πανεπιστήμιό μου, λόγω της καταπληκτικής εμπειρίας που έζησα εδώ.

Η Huong Nguyen σπουδάζει στην Φινλανδία. Εργάστηκε στο Βοτανικό Κήπο του ΜΑΙΧ.

Οι λόγοι για την επιλογή μου να έρθω στο ΜΑΙΧ ήταν για την πρακτική εκπαιδευτική εμπειρία, διότι είναι υποχρεωτική στις σπουδές μου. Αποφάσισα να ψάξω για ένα Ινστιτούτο μέσω του ERASMUS. Σπουδάζω Μηχανικός Περιβάλλοντος, και δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα πρακτικής εξάσκησης σε αυτό το τομέα. Έτσι ήμουν τυχερή που βρήκα κάτι στο ΜΑΙΧ. Δεδομένου ότι δεν έχω επισκεφτεί άλλες χώρες της Μεσογείου ή της Νότιας Ευρώπης, ήμουν πρόθυμη να έρθω εδώ, ειδικά αφού είχα ακούσει τόσα πολλά καλά λόγια για την ομορφιά της Ελλάδας. Το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες ήταν επίσης ένας άλλος παράγοντας που με έπεισε να έρθω εδώ. Η πιο πολύτιμη εμπειρία που είχα στο ΜΑΙΧ είναι να γευτώ την ελληνική φιλοξενία, και την απίστευτη φιλικότητα και εξυπηρετικότητα των ανθρώπων εδώ. Κάθε φορά που ήμουν προβληματισμένη ή ζητούσα βοήθεια, οι άνθρωποι με βοήθησαν χωρίς δισταγμό. Όλα μου τα προβλήματα λύθηκαν με την καλοσύνη των ανθρώπων. Έδειξαν απίστευτη υπομονή με όλα τα αιτήματά μου. Η προϊστάμενη μου εδώ μου άφησε επίσης πολύ καλή εντύπωση. Μου επέτρεψε να εργαστώ στον Βοτανικό Κήπο του ΜΑΙΧ με τον δικό μου ρυθμό. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συστήσω ανεπιφύλακτα το ΜΑΙΧ για μια θέση εργασίας μέσω του ERASMUS. Το ΜΑΙΧ προσφέρει σε όλους τους φοιτητές την ευκαιρία να έχουν μια καταπληκτική εμπειρία με ανοιχτές αγκάλες. Πιστεύω, επίσης, ότι όλες οι επισκέψεις που οργανώνονται από το ΜΑΙΧ για τους φοιτητές προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία να γνωρίσουμε το όμορφο τοπίο και τη φύση της Κρήτης, και το εκτιμώ αυτό πάρα πολύ. Το φαράγγι της Σαμαριάς θα μου μείνει αξέχαστο.

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί θετικοί λόγοι για να γίνει η Κρήτη ένας προορισμός υψηλής ζήτησης για τους φοιτητές της Ευρώπης. Είναι το ιδανικό μέρος για εξειδικευμένες σπουδές υψηλού επιπέδου αλλά και θερμές ηλιόλουστες διακοπές όλο το χρόνο. Είναι επίσης ένας οικονομικός προορισμός που ταιριάζει στην οικονομική δυνατότητα των περισσότερων ανθρώπων. Το γεγονός αυτό ιδίως καθιστά το ΜΑΙΧ μια πολύ ελκυστική επιλογή για τους νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Το ΜΑΙΧ συνδυάζει ευκαιρίες πρακτικής και σπουδών σε ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον, κοντά στη φύση, σε ένα τοπίο που διαφέρει από τα δυτικά πρότυπα. Πάνω απ 'όλα, είναι η ελληνική φιλοξενία που κάνει το ΜΑΙΧ και τα Χανιά σαν ένα δεύτερο σπίτι για τους νέους που ζουν μακριά από τη δική τους οικογένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ