Μισθολογική διαφάνεια μέσα από ίσες αμοιβές
Θεσμοθετήσαμε την ίση αμοιβή μεταξύ των φύλων και αυτό αποτελεί, ίσως, το πιο ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη της μισθολογικής διαφάνειας. Με καθαρούς κανόνες και αντικειμενικά κριτήρια το μισθολογικό χάσμα -ανάμεσα σε ίδιες θέσεις ανδρών και γυναικών- είναι παρελθόν καθώς κάναμε πράξη την ισότητα που είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Το 2023 ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχα βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου εφόσον ξεκίνησα τις διαπραγματεύσεις με την Τσέχικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς θα γεφυρωθεί το γνωστό ως gender pay gap.
Σήμερα, προχωράμε με ένα οργανωμένο πλαίσιο μισθολογικής διαφάνειας, ελέγχου και πραγματικής εφαρμογής της ίσης αμοιβής επί του πρακτέου.
Οι εργαζόμενοι πλέον αποκτούν σαφές δικαίωμα πληροφόρησης, θα μπορούν να ζητούν στοιχεία για τη δική τους μισθολογική κατάταξη και πληροφορίες για τα μέσα επίπεδα αμοιβής ανά φύλο σε κατηγορίες εργαζομένων που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές εγγράφως και εντός δύο μηνών από την υποβολή σχετικού αιτήματος ενώ σε περιπτώσεις παραβίασης της αρχής της ίσης αμοιβής, προβλέπεται πλήρης και αποτελεσματική αποζημίωση των εργαζομένων, χωρίς προκαθορισμένα ανώτατα όρια.
Όλα αυτά θα γίνουν με τον Συνήγορο του Πολίτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του φορέα ισότητας και παρακολούθησης της εφαρμογής της νομοθεσίας σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, την ΕΛΣΤΑΤ, τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε αρμόδιο δημόσιο φορέα που διαθέτει ή δύναται να επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής και τα Υπουργεία να υποχρεούνται να παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε εντάσσονται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων οι νοσηλευτές, οι βοηθοί νοσηλευτών, οι οδηγοί και οι βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών και εκτιμώ ότι προοδευτικά μπορούν να συμπεριληφθούν οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων και Τεχνολόγοι Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και σε αυτές τις ειδικότητες.
Βάσει νόμου πλέον αναγνωρίζεται ο χρόνος μαθητείας των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ και ενισχύεται στην πράξη γι’ άλλη μια φορά η επαγγελματική εκπαίδευση, δημιουργείται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ Ψηφιακό Μητρώο Συλλογικών Ρυθμίσεων Εργασίας για να πετύχουμε την εξ ολοκλήρου ψηφιακή υποβολή συλλογικών συμβάσεων, συλλογικών συμφωνιών και διαιτητικών αποφάσεων, να ενισχύσουμε την διαφάνεια και να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και ενισχύεται η προστασία των θετών μητέρων στις περιπτώσεις διακρατικής υιοθεσίας αφού πλέον θα δικαιούνται και εκείνες κανονικά και ισότιμα τις σχετικές άδειες και τις ειδικές παροχές προστασίας της μητρότητας ενώ παράλληλα, αναγνωρίζονται γι’ άλλη μια φορά τα δικαιώματα και των μπαμπάδων αφού πλέον προστατεύονται και οι άνδρες εργαζόμενοι από δυσμενή μεταχείριση.
Αλγεινή εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι όλα αυτά πέρασαν μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αντιπολίτευση, και μάλιστα η αξιωματική -η οποία τόσο διατρανώνει τα δικαιώματα των πολιτών- απάντησε «παρών».
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι βουλευτής Δυτικής Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας
Τετ α τετ Τραμπ με Ζελένσκι - « Και οι δύο εμπόλεμοι θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος»
15:58
Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Ακλόνητη δέσμευση στη «συλλογική άμυνα» και συμφωνίες 50 δισ. δολλαρίων
15:56
Θεσσαλονίκη: Στην φυλακή 64χρονος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του
15:53
Δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στον 47χρονο που τραυμάτισε θανάσιμα τον 32χρονο στην Ημαθία
15:52