ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξέχνα (και) τον καφέ από το 2017

Ξέχνα (και) τον καφέ από το 2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι κοινό μυστικό, κι έχει γραφτεί πλειστάκις, ότι έρχεται φορο-τσουνάμι το 2017. Ένα από τα προϊόντα που θα πληγούν είναι και ο καφές, η τιμή του οποίου θ’ αυξηθεί έως και 40% από την 1η του νέου έτους. Μάλιστα, απ’ όλα τα είδη του καφέ εκείνος που θ’ ακριβύνει περισσότερο είναι ο ελληνικός· ο καφές που απολαμβάνουμε το πρωί κι αγαπούν οι συνταξιούχοι· το «καφεδάκι» της ελληνικής οικογένειας και της παρέας στο καφενείο και το πρακτορείο.

Η φορο-καταιγίδα, από την οποία δεν θα γλυτώσει ούτε ο καφές, έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς· οι Ελληνες έχουν γονατίσει υπό το βάρος οικονομικών απαιτήσεων στις οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν. Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν είναι αποκαλυπτικά: από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 9,2 δισ. ευρώ· με άλλα λόγια, όσο περισσότερα μέτρα λαμβάνονται, τόσο περισσότερο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει μέτρα ύψους 72,6 δισ. ευρώ -με έμφαση στις περικοπές δαπανών και τους λογής - λογής φόρους- προς τόνωση των εσόδων. Ου μην αλλά, το συμπέρασμα Βρυξελλών τε και άλλων είναι πως η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων όχι μόνο δεν αποδίδει, αντιθέτως προκαλεί ζημία ανεπανόρθωτη τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

«Έχουμε ξοφλήσει· μας τα έχουν πάρει όλα», λένε πολλοί και όχι άδικα. Η ίδια η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει πως το 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τροφή, υγεία, θέρμανση. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία της έκθεση για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα.

Μετά ταύτα, λοιπόν, είναι δυνατόν να διαθέσει κάποιος χρήματα για το νέο ακριβό καφέ όταν δεν μπορεί καλά - καλά ν’ αγοράσει το γάλα του παιδιού του; Η απάντηση είναι προφανής...

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο καφές θα γίνει είδος πολυτελείας και εξ αυτού του λόγου αφενός δεν θα συγκεντρωθούν τα προσδοκόμενα 62 εκατ. ευρώ από το νέο φόρο αφετέρου η μειωμένη κατανάλωση θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και, δυστυχώς, την ανεργία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ