ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Άστρο της Βηθλεέμ και οι Παλαιστίνιοι

Το Άστρο της Βηθλεέμ και οι Παλαιστίνιοι
REUTERS/Mussa Qawasma

Χριστούγεννα σήμερα και η ανθρωπότητα με κατάνυξη γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού, αναμένοντας το Άστρο της Βηθλεέμ για να της δώσει ελπίδα σε μια εποχή δύσκολων καταστάσεων και ανακατατάξεων ανά τον κόσμο. Σε μια γωνιά του κόσμου όμως το Άστρο της Βηθλεέμ ένας λαός το αναμένει με προσδοκία και ελπίδα.

Είναι ο λαός που εδώ και εβδομήντα τουλάχιστον χρόνια παλεύει για την ύπαρξή του, την πατρίδα του, το χώμα των προγόνων του. Παλεύει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Αγωνίζεται να πάρει πίσω την γη που του πήραν και υπομένει κάθε κακουχία και στέρηση για να κρατήσει την ταυτότητά του. Είναι ο λαός που αρνείται να δώσει γη και ύδωρ, ακόμη και σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά των παράνομων εποικισμών του Τελ Αβίβ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, παρότι εντελώς θεωρητικού περιεχομένου, δημιουργεί προηγούμενο για το εν λόγω όργανο του ΟΗΕ και στέλλει ένα μήνυμα ελπίδας για την ειρήνη στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο η εφαρμογή της εν λόγω θεωρητικής απόφασης στο μέλλον απέχει πόρρω.

Και τίθεται το ερώτημα: Έως πότε ο κόσμος θα θυμόμαστε την Βηθλεέμ μόνο τα Χριστούγεννα;

Αθήνα, 25/12/2016

*Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής, ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ