ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί έχει σημασία το ποσοστό της Λεπέν στο δεύτερο γύρο

Γιατί έχει σημασία το ποσοστό της Λεπέν στο δεύτερο γύρο
REUTERS/Eric Gaillard

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών φαίνεται ότι δεν θα κρύβει εκπλήξεις λόγω της συσπείρωσης των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στην ακροδεξιά. 

Μπορεί να μην υπήρξε "εθνική ναυτία" όπως το 2002 με τον πατέρα Λεπέν, καθώς έχουν αλλάξει πρόσωπα, πολιτικές και πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η συσπείρωση του δημοκρατικού τόξου- με τις όποιες παραφωνίες από τον Μελανσόν- είναι σημαντική.

Ωστόσο, η άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων, η συμπόρευση πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες σε μία κοινή δεξαμενή η οποία συν τω χρόνω μεγαλώνει, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

Μπορεί η βεβαιότητα για την εκλογή Μακρόν να καθησυχάζει τις ελίτ και τις ηγεσίες της Ευρώπης αλλά το πρόβλημα είναι ήδη εδώ.

Είναι κρίσιμο το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Λεπέν.

Διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία στο αποτέλεσμα θα δώσει ποσοστό κάτω από το φράγμα του 40% , διαφορετική ερμηνεία θα φέρει ένα ποσοστό άνω του 40% και πολύ διαφορετική προσέγγιση θα υπάρξει εάν ξεπεράσει το 45%.

Όσο πιο μικρή διαφορά έχουν οι δυο υποψήφιοι, όσο πιο πάνω από το 40% συγκεντρώσει η Λεπέν τόσο πιο μεγάλη θα δείχνει η πιθανότητα να κερδίσει το 2022 τις εκλογές. Θα φαίνεται ως μοιραία κατάληξη...

Προφανώς, και ο πολιτικός χρόνος έως το 2022 είναι υπερβολικά μεγάλος και όλα θα κριθούν από τον Μακρόν και από τις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά το μήνυμα που θα στείλει η κάλπη με τα ποσοστά και τις διαφορές θα είναι ισχυρό κια πολυσήμαντο.

Όμως, το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υποτιμά, ακολουθώντας την γραμμή του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου νεοκαπιταλισμού -ελλείψει αντιπάλου- ,την αντισυστημική ακραία πολιτική έκφραση.

Ο κίνδυνος να "αποκοιμηθεί" η Ευρώπη, δρέποντας δάφνες μεγάλης νίκης από τον Μακρόν, είναι μεγαλύτερος. Τυχόν σημαντική διαφορά υπέρ του Μακρόν, που θα ερμηνευθεί από τις ελίτ λανθασμένα, θα φέρει πιο εύκολα στην αγκαλιά της Λεπέν την Γαλλική Δημοκρατία το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ