ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο παππούς μου έχει νέα εγγονή

Ο παππούς μου έχει νέα εγγονή
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η Ε. είναι 9 χρόνων και έφτασε στο χωριό των παππούδων μου- κάπου στην ορεινή Αρκαδία- με τους οικονομικούς μετανάστες γονείς της προ ολίγου καιρού. Φοβισμένη και διστακτική προσπαθούσε να βρει τα βήματά της σε ένα μέρος καινούριο, με μια γλώσσα νέα και γείτονες λίγο παραπάνω ηλικιωμένους απ’ ο, τι είχε συνηθίσει.

Το πρώτο ποδήλατο που της αγόρασαν λίγοι κάτοικοι ως δώρο καλωσορίσματος κατέληξε σπασμένο από συμμαθητές της Ως απάντηση, μέσα σε ένα χρόνο, έμαθε να γράφει και να μιλεί ελληνικά καλύτερα από όποιο άλλο συνομήλικό της πιτσιρίκι, όπως και την είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμβεί -σε αυτή τη γλώσσα της αγκαλιάς και του χαμόγελου που είχαν μεταξύ τους εδραιώσει από την πρώτη στιγμή αυτοί οι δύο- ο νέος της 73χρονος σύμμαχος.

Οι μήνες πέρασαν, η Ε. έχει πλήρως ενσωματωθεί στη νέα της πατρίδα, έχει βρει φίλους, η δασκάλα της αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του μυαλού της, αλλά η μικρή επιμένει πεισματικά να κατεβαίνει κάθε μεσημέρι στο μαχαλά και να πηγαίνει για φαγητό στο δικό μου τον παππού, ο οποίος δεν περίμενε τον καιρό να περάσει κι εκείνη να μάθει τη γλώσσα του, για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ ο, τι άλλο: Να την αγαπήσει.

Χθες πήρα τηλέφωνο στο σπίτι (ένοχη που δεν κατέβηκα να τους δω Δεκαπενταύγουστο), η γιαγιά έλειπε και απάντησε η μικρή. «Παππού, είναι η μεγάλη σου εγγονή από Αθήνα» του φώναξε και κάπως έτσι συγγένεψα εξ αίματος με μια 9χρονη κατ’ επιλογήν Ελληνίδα, κατάξανθη και γαλανομάτα (ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ πιο κοντά στα χρώματα του παππού μου απ’ ο, τι εγώ...), άξια διεκδικήτρια και εν τέλει κατακτήτρια του ρόλου της.

Έχω σκληρό ανταγωνισμό πλέον...

* Η Μαργαρίτα Θάνου είναι δικηγόρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ