EDITORIAL

Αποτέλεσμα-παρακαταθήκη για την κεντροδεξιά παράταξη

Αποτέλεσμα-παρακαταθήκη για την κεντροδεξιά παράταξη
Στιγμιότυπο από εκλόγικό τμήμα στην Πάτρα, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI

Η πρώτη διαπίστωση από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι πως η ΝΔ πήρε ένα μεγάλο οξυγόνο από τους χιλιάδες ψηφοφόρους που έσπευσαν στις κάλπες, οξυγόνο που είναι τελείως απαραίτητο για την αναγέννηση της παράταξης και κυρίως για την επανασυσπείρωση των οπαδών της που τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί.

Σε αυτή τη λογική, ο νέος πρόεδρος θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση, το οποίο αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να φέρει πολλαπλά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τον ουσιαστικό νικητή των εκλογών, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε όλη την προεκλογική εκστρατεία κινήθηκε ως αουτσάιντερ, αλλά κατάφερε στο τέλος να πιάσει άνετα τη δεύτερη θέση και να διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία.

Αν, λοιπόν, υπάρχει ένα μάθημα που προκύπτει από την όλη διαδικασία στα εσωκομματικά της ΝΔ αυτό είναι πως υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που δεν «τσιμπά» από τις αντιπαραθέσεις και τις κόντρες, αλλά επιζητά τον νηφάλιο και πρακτικό λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη παραδέχονται ότι υποτίμησαν τον παράγοντα Μητσοτάκη και, μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά πως «την ώρα που τσακωνόμασταν με τον Τζιτζικώστα, ο Μητσοτάκης παρουσίαζε συγκεκριμένες πολιτικές και θέσεις».

Πάντως, στη Λεωφόρο Συγγρού πολλοί είναι αυτοί που ηρέμησαν, βλέποντας «το ζευγάρι του τελικού», καθώς εκτιμούσαν πως μια αντιπαράθεση μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Απόστολου Τζιτζικώστα θα οδηγούσε την κατάσταση στα άκρα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως από τη χθεσινή ψηφοφορία η ΝΔ βγαίνει πιο δυνατή, ενωμένη αλλά και πολύ πιο «ήρεμη». Στο χέρι το νέου προέδρου είναι να διαχειριστεί αυτή την παρακαταθήκη και να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για να παίξει και πάλι η παράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ