EDITORIAL

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει την προσδοκία στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης της Κεντροαριστεράς, αφού πρώτα καταφέρει να διαλύσει τρείς Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Μετά τη Συμφωνία - η οποία θα ψηφιστεί στη Βουλή- ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει και στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο ,ως αντίδωρο στο δώρο που τους έκανε, ενώ στην συνέχεια θα «πουσάρει» τα νομοσχέδια με τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τα αναδρομικά που βρίσκονται σε εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων με 13ο και 14ο μισθό δώρα κλπ.

Με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας προσδοκά η διαφορά με τη Ν.Δ να είναι διαχειρίσιμη ευελπιστώντας πως έτσι θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος στις εκλογές και στην ουσία θα είναι μετά ο απόλυτος άρχων της κεντροαριστεράς. Μόνο που ο κ. Τσίπρας επενδύει σε κάτι που είναι ξένο και που το εκλογικό σώμα της κεντροαριστεράς αισθάνεται ξένο προς αυτόν. Καλώς ή κακώς μέχρι τώρα τα σκήπτρα της κεντροαριστεράς τα κρατούσε το ΠΑΣΟΚ με τους εκάστοτε ηγέτες του.

Αν και ο στόχος είναι να κλαπεί το σκήπτρο από τη Φώφη Γεννηματά, η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από την εκλογική διαδικασία. Αυτό βοηθά και τους δύο. Και το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να συμπορευτεί πολιτικά με τον Αλέξη Τσίπρα χρειάζεται πρώτα τη διεξαγωγή εκλογών, έτσι ώστε να ηττηθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ως δεύτερος και χωρίς ηγεμονισμό να μπορεί να μιλήσει για συμπόρευση και ενιαία κεντροαριστερά.

Αυτό αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα που γνωρίζει πως έχει μέλλον με ένα μικρό χρονικό διάλλειμα, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα να ανασυγκροτήσει το κόμμα του.

Δηλαδή, κανονικά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παρακαλεί αυτή την ώρα να χάσει στις εκλογές έτσι ώστε μέσα από αυτές να ενδυναμώσει πολιτικά για τα επόμενα χρόνια. Όσο δηλαδή είναι στην αντιπολίτευση να φτιάξει το κόμμα του, να βγάλει τους σκληρούς του 3% εκτός όπως έκανε και στην πρώτη περίοδο, να γίνει αστός πολιτικός και έτσι μόνο να μπορέσει να εκφράσει την κεντροαριστερά.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ οι σύντροφοι του κ. Τσίπρα που ιδεολογικά ανήκουν στο 3% του κόμματος. Το γνωρίζουν και για αυτό ζορίζονται από τώρα σαν να ξέρουν ότι ο τελικός στόχος του είναι αυτός. Να μεταλλάξει το κόμμα του μετατοπίζοντας προς το κέντρο και την κεντροαριστερά με ότι αυτό συνεπάγεται για το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Έτσι στο τέλος της ημέρας, ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής που θα αντιπαρατεθεί στην κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια στηρίζει την επαναφορά του δικομματισμού όπως τα χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ προφανώς για ίδιον όφελος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ