EDITORIAL

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, όχι να κλείσουν τα σύνορα

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, όχι να κλείσουν τα σύνορα

Ακρογωνιαίος λίθος για την Ευρωπαϊκή ένωση αποτελεί η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών και οι συζητήσεις για κλείσιμο των συνόρων μόνον βλαπτικές για την ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να είναι.

Είναι προφανές ότι οι προσφυγικές ροές δοκιμάζουν τις αντοχές χωρών και λαών αλλά από την άλλη πλευρά η λύση στο πρόβλημα δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων και η απομόνωση των πολιτών μια χώρας –μέλους. Είναι αδιανόητο για την Ευρώπη να απομονώσει τους Έλληνες, επειδή είναι ανίκανη να διαμορφώσει μια ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εάν δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έχουν την δυνατότητα να στείλουν δυνάμεις για να το λύσουν οι δικοί τους και όχι κλείνοντας τα σύνορα, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω μία «άρρωστη» οικονομία.
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο εάν αντιμετωπιστεί ο πόλεμος στην Συρία και όχι με λαϊκίστικες και ακραίες φωνές για να υψωθεί και πάλι το «τείχος του Βερολίνου».
Η Ευρώπη , μαζί και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, έχουν ευθύνη γιατί αφήνουν εδώ και χρόνια, έναν ολόκληρο λαό να δολοφονείται καθημερινά χωρίς να παρεμβαίνουν, ή καλύτερα παρεμβαίνουν μόνο για εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα αδιαφορώντας για την γενοκτονία που συντελείται στη Συρία.
Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία καθημερινά εξολοθρεύουν αντιπάλους τους , οι Τούρκοι επιτίθενται σε Κούρδους , οι Ρώσοι χτυπούν τους αντιπάλους του Άσαντ και πάει λέγοντας ...
Ο ένας καταδικάζει τον άλλον για τις επιθέσεις και τελικά ο άμαχος πληθυσμός προσπαθεί να βρει τρόπο διαφυγής στην γη της ειρήνης, την Ευρώπη.
Οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν εάν η Ευρώπη δεν αποφασίσει να εμπλακεί και να λάβει ενεργό ρόλο για να παραμείνουν στην περιοχή, στο σπίτι τους οι πρόσφυγες.
Και φυσικά χρειάζονται και πολιτικές και χρήματα.
Η Ελλάδα απλώς είναι δίοδος... Αν κλείσουν αυτή τη δίοδο , οι πρόσφυγες θα βρουν άλλη. Εκτός εάν δοθεί λύση και υπάρξει ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ