EDITORIAL

Το πέρασμα από τις Συμπληγάδες

Το πέρασμα από τις Συμπληγάδες

Από τη μια το ασφαλιστικό και από την άλλη το προσφυγικό έχουν φέρει τη χώρα και τον πρωθυπουργό σε ιδιαίτερα δεινή θέση και φαντάζει πολύ δύσκολο να μπορέσει να ξεπεράσει ταυτόχρονα και τους δύο σκοπέλους.

Αν και οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, ιδιαίτερα από τους αγρότες, φαίνονται αυτήν τη χρονική στιγμή να μειώνονται, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Άλλωστε, σε αυτό το πεδίο είναι που χάνει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την στήριξη των ψηφοφόρων. Η πρόσκληση για διάλογο γίνεται επί της βάσης δεδομένης αρχιτεκτονικής του νέου ασφαλιστικού αλλά και υποχρεώσεων προς τους εταίρους, οπότε μοιάζει στους προσκληθέντες προσχηματική. Νομοτελειακά, λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση να συγκρουστεί με κεκτημένα δεκαετιών και εκ των πραγμάτων με... εκλογική πελατεία. Οπότε, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και το διακινούμενο από όλες τις πλευρές σενάριο των εκλογών, με τη δημοφιλία του πρωθυπουργού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα δοκιμάζεται και στο πεδίο του προσφυγικού, όπου οι δυνάμεις της αυτοσυντήρησης, αλλά και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη ζητούν ελληνική έξοδο από τη Σένγκεν και σφράγισμα των συνόρων. Ένα σενάριο που πραγματικά μοιάζει αυτήν τη στιγμή εφιαλτικό για τη χώρα μας και με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να στήσει σε χρόνο μηδέν τα hot spot και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται και να εξετάζει το σχέδιο Β, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, για δύο χρόνια ή παραπάνω. Το πώς θα πορευθεί το προσεχές χρονικό διάστημα κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ποια θα είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών για να βγει η χώρα από τη διπλή κρίση που διέρχεται είναι κάτι που θα το δούμε να διαδραματίζεται, καθώς φαντάζει αυτήν τη στιγμή αρκετά δύσκολο να περάσει αλώβητη η κυβέρνηση από τις Συμπληγάδες ασφαλιστικού και προσφυγικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ