EDITORIAL

Το «πραξικόπημα» της αναζήτησης από την Google και άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Το «πραξικόπημα» της αναζήτησης από την Google και άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Φρενίτιδα κατέλαβε τους χρήστες του Διαδικτύου και τα Social Media από το περίφημο άρθρο που αναπαράχθηκε από τo «left.gr» και στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο αλγόριθμος της Google συμμετέχει ενεργά στην κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Όπως και να το δει κανείς, η θέση κινείται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και έδωσε πάτημα στους συμμετέχοντες στα κοινωνικά δίκτυα για να κάνουν πάρτι με την άποψη αυτή.

Εντούτοις, υπάρχει και μία άλλη διάσταση που είναι εξόχως σοβαρή και αφορά τους λόγους για τους οποίους το «left.gr» προσχώρησε στην παραδοξολογία του θέματος και το δημοσίευσε. Είναι δεδομένη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα εγχώρια μέσα και το πώς αυτά καταγράφουν τα πολιτικά δρώμενα. Πολύ περισσότερο, θα ήθελε να μπορέσει να παρέμβει στις ειδήσεις που προβάλλει η ιστοσελίδα των ειδήσεων της Google και τις καταχωρήσεις που προβάλλονται εκεί σε σχέση με το κυβερνητικό έργο. Επί της ουσίας, αυτή η προσπάθεια δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο των καταχωρήσεων αλλά με τα ίδια τα μέσα που τις καταχωρούν.

Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τον αλγόριθμο της Google που καθορίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, ο τρόπος που λειτουργεί είναι ενιαίος παγκοσμίως και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε καταχωρήσεις φιλικές προς την κυβέρνησης ενός κράτους και σε εχθρικές. Υπάρχει μία σειρά κριτηρίων που καθορίζουν τις εμφανίσεις των αποτελεσμάτων και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι η κατακρήμνιση της ελληνικής κυβέρνησης.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για το πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος της Google και αν θα έπρεπε οι κανόνες που τον διέπουν να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης, καθώς αυτήν τη στιγμή και σε έναν μεγάλο βαθμό, μονοπωλεί το πεδίο της διαδικτυακής αναζήτησης. Επίσης, εγείρονται ζητήματα φορολόγησης από τις χώρες και, φυσικά την Ελλάδα, στις οποίες δραστηριοποιείται και κερδοφορεί η Google μέσα από τα πολλά διαφορετικά προϊόντα της. Ακόμη, υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το αν και κατά πόσο είναι ορθή η πρακτική της αποθήκευσης σελίδων άλλων ιστοτόπων σε δικούς της servers, οι οποίοι έχουν παρασυρθεί από την κούρσα της προβολής και αποδέχονται τις όποιες πρακτικές της εταιρείας, δίχως να εξετάζουν αν παραβιάζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Εντούτοις, όλα αυτά τα ζητήματα απέχουν έτη φωτός από τις θεωρίες περί «πραξικοπήματος αναζήτησης» από την Google.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ