EDITORIAL

Τα κλειδιά για το προσφυγικό βρίσκονται στα χέρια της Άγκυρας

Τα κλειδιά για το προσφυγικό βρίσκονται στα χέρια της Άγκυρας
Αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 18 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Yves Herman

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης σήμερα αναδεικνύει αφενός τις ευρωπαϊκές αδυναμίες και τις ελληνικές καθυστερήσεις αλλά κυρίως οτι τα κλειδιά για την επίλυση του προσφυγικού βρίσκονται στα χέρια της Άγκυρας.

Το ζήτημα για να επιλυθεί το πρόβλημα έχει δυο πλευρές οι οποίες οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης έστω και με καθυστέρηση μηνών: την ΕΕ και την Τουρκία.

Η Ελλάδα πήρε το μάθημα της και έλαβε αποφάσεις στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην σωστή κατεύθυνση που επί της ουσίας θέτουν τις άλλες πλευρές προ των ευθυνών τους. Μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ειχε θέσει την ατζέντα από την εποχή της υπηρεσιακής κυβέρνησης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά οι Ευρωπαίοι άργησαν - όπως πάντα - να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι Τούρκοι θεώρησαν οτι θα πέσει ο Άσαντ και θα χτυπήσουν τους Κούρδους που βρίσκονται στο υπογάστριο τους και συγκρούστηκαν με τους Ρώσους, αλλά δεν τους βγήκε.

Η μοναδική ελπίδα για την Τουρκία βρίσκεται στην Ευρώπη και κυρίως για τον Ερντογάν που οι μισοί κάτοικοι - στην Ανατολία- τον θεωρούν δικό τους παιδί που «άγγιξε τον ουρανό» και οι άλλοι μισοί -η σύγχρονη,αστική και ευημερούσα Τουρκία- μισητό εχθρό το λιγότερο.

Ο μοναδικός τρόπος για να αγγίξει την αστική τάξη ο Ερντογάν ειναι να «πουλήσει ευρωπαϊκό παραμύθι» και χρήμα. Εάν οι Ευρωπαίοι καταφέρουν και πείσουν τον Ερντογάν οτι τα σύνορα της Δύσης είναι η Τουρκία και του δώσουν 2-3 δισ. ευρώ, τότε μπορεί να λυθεί δια μαγείας το προσφυγικό.

Τότε, η Άγκυρα θα σφραγίσει τα σύνορα της με την Συρία, θα εξοβελίσει με ευκολία από το εσωτερικό της τους μετανάστες (οικονομικούς που δεν έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα) και θα προωθήσει μετά από καταγραφή και συμφωνία τους πρόσφυγες στην ΕΕ.

Τότε, οι χώρες του Βιζεγκραντ θα κάνουν πίσω, αφού δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από συνεχιζόμενες ροές, παρά μόνον όσους ήδη βρίσκονται στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Τότε, η Αθήνα μπορεί να φιλοξένησει, όπως αποφάσισε η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να θέσει σε καθεστώς εγκλεισμού στα κλειστού τύπου κέντρα τους μετανάστες που δεν έχουν καθεστώς πρόσφυγα.

Διαφορετικά, εάν Ευρωπαίοι και Τούρκοι δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει το plan B: Να βοηθήσει τις βάρκες των προσφύγων να φθάσουν στην Ιταλία, τη Μαλτα έως και την Γαλλία και την Ισπανία και να μην μένουν στα ελληνικά νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ