EDITORIAL

Οι «προστάτες» των προσφύγων είναι ο κίνδυνος και όχι οι πρόσφυγες

Οι «προστάτες» των προσφύγων είναι ο κίνδυνος και όχι οι πρόσφυγες
REUTERS/Alexandros Avramidis

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες αλλά απ’ όσους παίζουν παιχνίδια με τους πρόσφυγες.Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εξαγριώνει τους εξαθλιωμένους, ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και στο τέλος θα βρει η σπορά της ριζοσπαστικοποίησης γόνιμο έδαφος.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα και για την Ευρώπη και τούτο δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται ούτε οι Ευρωπαίοι , ούτε κυβερνητικά στελέχη που παραμένουν στοχοπροσηλωμένα αποκλειστικά στην έννοια της αλληλεγγύης.

Τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να βλέπουν το δάσος και όχι το δένδρο. Ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τμήματά της.

Το κράτος οφείλει να παρέμβει και να αποτρέψει τις κινήσεις όσων «σπρώχνουν» τους πρόσφυγες να «επιτεθούν» στις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Είναι αδιανόητο, οι αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέπουν σ ε ορισμένους που παίζουν δικά τους παιχνίδια να εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν την δική τους γη της επαγγελίας.

Όσο και αν η βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ προκαλεί απέχθεια και κινητοποιεί παγκόσμιες δυνάμεις υπέρ των προσφύγων- αν αυτός είναι ο στόχος- είναι προφανές ότι οι εικόνες αυτές «βλάπτουν» την χώρα.
Δείχνουν ότι η χώρα ανέχεται ή και ενθαρρύνει πράξεις ανομίας.

Ακόμη και οι εικόνες με τον απελπισμένο πατέρα που απειλούσε να σκοτώσει το παιδί του πετώντας το πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών ενισχύουν αυτήν εικόνα. Ο νόμος προβλέπει ότι εάν ο γονιός θέτει ανήλικο σε κίνδυνο , αντιμετωπίζει νομικές συνέπειες, συλλαμβάνεται και το παιδί πηγαίνει σε ίδρυμα. Δεν υποστηρίζω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου σε αυτήν την περίπτωση αλλά το φέρνω ως παράδειγμα για την εικόνα ανομίας που εκπέμπεται.

Ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί με «αλληλέγγυους» που εμπόδιζαν φορτηγά να πάνε σε χώρες της Ευρώπης που δεν δέχονται πρόσφυγες.

Αν, λοιπόν, η Πολιτεία παρέμβει και απομακρύνει από τους καταυλισμούς τους δήθεν υποστηρικτές των προσφύγων, όσους δηλαδή τους πουλάνε ψεύτικες υποσχέσεις, τότε θα πάνε και οι πρόσφυγες σε οργανωμένους χώρους .

Τότε, δεν θα υπάρχουν οι εικόνες που πληγώνουν όσους έχουν ακόμη μέσα τους ανθρωπιά, αγάπη και έγνοια για τον συνάνθρωπο.

Τότε, δεν θα υπάρχουν οι εικόνες που «πλήττουν» τη χώρα και ίσως να την πλήξουν ενόψει τουριστικής περιόδου περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ