EDITORIAL

O χορός του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο δεν είναι χαριτωμένος

O χορός του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο δεν είναι χαριτωμένος

Γιορτάζοντας την Ημέρα του Πολέμου Των Άστρων (#StarWarsDay) εχθές το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ χόρεψε μαζί με Stormtroopers στο ρυθμό της ποπ κουλτούρας.

Το διάρκειας 22 δευτερολέπτων video δημοσιεύθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα του Λευκού Οίκου και εξασφάλισε ακόμη κάποιες viral στιγμές στον απερχόμενο Δημοκρατικό πολιτικό.

Επιλέγοντας να επενδύσει στη δημόσια εικόνα που αγαπάνε τα media της εύπεπτης κατανάλωσης ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να είναι ένα poster boy του πολιτικού που γίνεται pop icon. Μπορεί να το κάνει, έχει χάρισμα, γοητεία, ευφράδεια στο λόγο και είναι μαύρος. Είναι διαφορετικός.

Ωστόσο η σοβαρότητα των συνθηκών του σήμερα δεν μπορούν παρά να ενοχλήσουν όσους απαιτούν από τους πολιτικούς συνέπεια, αφοσίωση και ουσία και όχι ακόμη μια στιγμή σαν αυτή.

Τη στιγμή που ο αντίπαλος των Δημοκρατικών, Ντόναλντ Τραμπ γιγαντώνει την επιρροή του μόλις την περασμένη Τρίτη και η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να σπέρνει τη διχόνοια στην Ευρώπη ο Ομπάμα γίνεται ο καβαλιέρος της συζύγου του Μισέλ σε έναν τελευταίο τους χορό.

Όλα αυτά όταν οι κλιματικές αλλαγές απαιτούν δραστικές κινήσεις για να αποτραπεί το χειρότερο, όταν το Obamacare δεν έχει καταφέρει να δώσει κοινωνική ασφάλιση στην κακοποιημένη μεσαία τάξη των ΗΠΑ και όταν το χάσμα στον κοινωνικό ιστό της χώρας βαθαίνει χωρίς σταματημό.

Μόλις πριν δύο χρόνια ο Joseph Stiglitz των New York Times δεν δίστασε να μιλήσει για όλα όσα έβλεπε μπροστά του, για αυτό το “ύπουλο μοτίβο” που είναι κυρίαρχο από το 2007, όταν και η οικονομική κρίση ξέσπασε σαν τσουνάμι καταδικάζοντας εκατομμύρια πολιτών της Δύσης. Οι ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα είναι μια αναπτυγμένη χώρα όπου τα “μεγάλα στελέχη εταιρειών έχουν εισοδήματα 295 φορές μεγαλύτερα από εκείνα ενός απλού εργαζομένου».

“Εάν δεν είναι οι ανυπέρβλητοι νόμοι της οικονομίας που οδήγησαν στο τεράστιο οικονομικό χάσμα στις ΗΠΑ, τι ευθύνεται;” αναρωτήθηκε ο οικονομολόγος για να απαντήσει ο ίδιος. “Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από το χρήμα. Η οικονομική ανισότητα μεταφράζεται σε πολιτική ανισότητα και αντίστροφα η πολιτική ανισότητα ενισχύει την οικονομική ακόμη περισσότερο....

Το χάσμα μεταξύ των Αμερικανών είναι βαθύ. Ο οικονομικός και γεωγραφικός διαχωρισμός έχει εξασφαλίσει την ‘ανοσία’ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή απέναντι στα προβλήματα που πλήττουν εκείνους που βρίσκονται ‘από κάτω’” συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα χορεύει με τους στρατιώτες του Νταρθ Βέιντερ χαρίζοντας ακόμη ένα ευχάριστο στιγμιότυπο προς ανακύκλωση, ο κόσμος αλλάζει, υπερθερμαίνεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά αλλά για ποιο λόγο να ενδιαφερθεί ο υπερσταρ πολιτικός για τον Μάρτιο του 2016 που είναι ο εντέκατος στη σειρά πιο καυτός μήνας στη μετεωρολογική ιστορία σύμφωνα με δύο από τους τέσσερις οργανισμούς που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία, την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) και τη NASA;

Τι και αν οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι Guardian και Washington Post κάνουν λόγο για “ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης”.

“Συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε ανεπιστρεπτί σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα” σχολίασε ο κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και αναφώνησε “Ουάου”. Το Met Office ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα σημειωθεί νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι οι κλιματικές αλλαγές μετακινούν τον άξονα περιστροφής της Γης αλλά οι Ομπάμα και οι υπόλοιποι ηγέτες που θα έπρεπε να δίνουν λύσεις με στρατηγική και ευθύνη χορεύουν στο δικό τους ρυθμό.

Ουάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ