EDITORIAL

Το νόμισμα, τα κόμματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το νόμισμα, τα κόμματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, ούτε ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όμως, οι επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος για μία φράση, σχετικά με το νόμισμα, ήταν περισσότερες και εντονότερες από το αναμενόμενο. Και δεν θα έθιγα το θέμα εάν δεν ήταν και πάλι σημείο αναφοράς στις ομιλίες πολιτικών αρχηγών χθες στη Βουλή.

Οι υποστηρικτές του προέδρου δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, αφού προασπίζοντας τον ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ενισχύουν τις φωνές που λένε ότι ο πρόεδρος μεροληπτεί υπέρ της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πολιτικό ον και δεν δρα σε κενό αέρος. Είναι προφανές ότι εκφέροντας πολιτικό λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κάποιας μορφής πολιτική απόχρωση.

Το αξίωμα του προέδρου επιβάλει να τηρεί θέση ουδετερότητας σε κομματικές έριδες και αντιπαραθέσεις. Πρέπει, όμως, να στηρίζει και την εκάστοτε κυβέρνηση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Και κατ’ ιδίαν αλλά και όταν χρειάζεται δημοσίως.

Όσοι ασκούν κριτική, δεν το έπραξαν όταν ο κ. Παυλόπουλος, διαφοροποιήθηκε από τη θέση της κυβέρνησης στη σύγκρουση για τα wikileaks με τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ. Θα μπορούσε τότε κάποιος να δεχθεί ότι έχουν δίκιο στην κριτική τους εάν ήταν άγνωστες οι θέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα. Όμως, είναι γνωστές και διακηρυγμένες οι θέσεις του και διατυπώθηκαν ακόμη και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου του δημοψηφίσματος.

Τελικά πολύ καυγάς για το τίποτα ή για κομματική αντιπαράθεση. Όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ