EDITORIAL

Κλειδί για την αναθεώρηση, συναίνεση και ηρεμία

Κλειδί για την αναθεώρηση, συναίνεση και ηρεμία
Eurokinissi

H συνταγματική αναθεώρηση ανοίγει στη Βουλή ως διαδικασία μεν, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται ζύμωση και συζήτηση στην πολιτική κονίστρα και στην κοινωνία για την κατεύθυνση της χώρας, πριν ανοίξει η διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία Τσίπρα να ανοίξει ο διάλογος με ορισμένα θέματα που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να θεωρείται εξ ορισμού αρνητική, ούτε είναι δυνατόν επειδή ταλανίζουν τη χώρα οικονομικά και καθημερινά προβλήματα να απουσιάζει από τη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για θεσμικά ζητήματα.

Προφανώς, από την άλλη πλευρά είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ανοίξει από τώρα τα χαρτιά της για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις και να αναμένει την σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στη Βουλή.

Είναι επίσης σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποκλίνουν σημαντικά στην κατεύθυνση που πρέπει να έχει η χώρα.

Αν όμως φθάσει η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής και δεν διακοπεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης λόγω πρόωρων εκλογών- έχει συμβεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και χάθηκαν χρόνια για να μπορεί θεσμικά να ξαναρχίσει η διαδικασία (απαιτείται να μεσολαβήσουν δυο εκλογικές αναμετρήσεις)- η Ν.Δ. πως θα πει όχι σε πολλές προτάσεις ;

Για παράδειγμα η πρόταση για εκλογή προέδρου από το λαό στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοψηφία 200 εδρών στις δύο ψηφοφορίες της Βουλής έχει διατυπωθεί από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη , όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, η θέση για ενισχυμένες αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας είναι πάγια άποψη της μεγάλης μερίδας στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την δεκαετία του ’80 όταν τις αφαίρεσε το ΠΑΣΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Όμως, από την άλλη πλευρά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφήσει χωρίς αναθεώρηση το περίφημο άρθρο 16 για την λειτουργία των ΑΕΙ στη χώρα.

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να μην βλέπουμε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσελκύουν επενδύσεις , φέρνουν χρήμα , μειώνεται η διαρροή εγκεφάλων ενώ ασκείται πολιτιστική επίδραση στους ξένους φοιτητές.

Γιατί για παράδειγμα η κλασσική σχολή της Οξφόρδης, να μην έχει παράρτημα στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοσοφία; Εξάλλου, τα Κολλέγια το μόνο που δεν προσφέρουν είναι ακαδημαϊκές προοπτικές σε ελληνικά Ιδρύματα.

Προφανώς και μπορούν να τεθούν κανόνες ενάντια στην κερδοσκοπία – υπήρχε ανάλογη πρόνοια στην πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή – και να μην ιδιωτικοποιηθεί η Παιδεία.

Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις- προτάσεις που μπορούν να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό για να πετύχει η συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ