EDITORIAL

«Αγχωμένες» γιορτές για μια ακόμη χρονιά

«Αγχωμένες» γιορτές για μια ακόμη χρονιά
Eurokinissi

Ο χρόνος κυλά σε βάρος της χώρας και της οικονομίας. Η καθυστέρηση δεν ωφελεί το οικονομικό κλίμα και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει υπόψιν της στην διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι ευρωπαίοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή να χάσουν κάτι, αφού η Ιταλία λύνει και το θέμα με τις τράπεζες της, ενώ ο Σόιμπλε παραμένει βασικός παίκτης και στο ευρωπαϊκό σκηνικό και στο εσωτερικό της Γερμανίας και καθοδηγεί τις εξελίξεις.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία και στη Γερμανία δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το ελληνικό πρόβλημα εάν καθυστερεί. Αντιθέτως, η σκληρή γραμμή ευνοεί τον Σόιμπλε και στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας.

Η Αθήνα δεν έχει μεν ανάγκη χρηματοδότησης έως τον Ιούνιο, αλλά χρειάζεται το μομέντουμ για να συνεχιστεί με υψηλότερους ρυθμούς το ισχνό αναπτυξιακό κλίμα που φάνηκε να καταγράφεται το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η μονομερής κίνηση για το έκτακτο επίδομα - αρχικά ήταν 13η σύνταξη- στους συνταξιούχους και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου εκλήφθηκε από τους θεσμούς ως απόπειρα αυτονόμησης και επανόδου στις παλαιές παλαιοκομματικές πρακτικές που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία.

Νουνεχείς στο κυβερνητικό σχήμα αναγνωρίζουν ότι η συμπερίληψη της Σαμοθράκης στα νησιά, όταν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μετανάστευση ενισχύει τις κριτικές φωνές των θεσμών ή το γεγονός ότι δεν τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του έκτακτου επιδόματος.

"Η Ελλάδα δεν πήρε το μαθημά της". Αυτό ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν τεχνοκράτες και Σόιμπλε.

Και τώρα καθυστερούν να απαντήσουν γνωρίζοντας ότι η καθυστέρηση πιέζει την Αθήνα περισσότερο. Θα υποχρεωθεί να δεχθεί επιπλέον μέτρα από όσα θα ήθελε για να διατηρήσει το μομέντουμ.

Αν έως τις 15 Ιανουαρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση τότε κάθε μέρα που θα περνά θα επιβαρύνει την οικονομία και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης θα συνεχίζεται στραγγαλίζοντας τους πολίτες.

Για μια ακόμη χρονιά μπαίνουμε σε ένα νέο έτος με ελπίδες αλλά πάλι "αγχωμένοι".

Από το "δόξα σοι ο Θεός, στο βοήθα Παναγιά...".

Ας ενώσουμε όλοι τις φωνές και τις ευχές μας για μια ειρηνική, ευλογημένη, πραγματικά καλή χρονιά που θα οδηγήσει την πολύπαθη χώρα μας στο ξέφωτο της ευημερίας για όλους και κυρίως για όσους υποφέρουν από την φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ