EDITORIAL

Ο Γερούν στην Αθήνα... 32 μήνες μετά

Ο Γερούν στην Αθήνα... 32 μήνες μετά

Δύο φωτογραφίες με χρονική απόσταση 32 μηνών μεταξύ τους. Πολιτική, οικονομική και κοινωνική άβυσσος τις χωρίζει.

Λίγες φωτογραφίες έχουν την ικανότητα να αποτυπώνουν τόσα πολλά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Κοιτώντας τις, παρατηρώντας καλά, περνούν από μπροστά σου στιγμές από μία από τις πυκνότερες πολιτικά περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η φωτογραφία στα αριστερά: Ο πρόεδρος του Eurogroup έρχεται στην Αθήνα με μοναδικό σκοπό να τιθασεύσει τη νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση τού ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν τον τερματισμό των Μνημονίων και των πολιτικών της λιτότητας. Στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, υποδέχθηκε τον Ολλανδό πολιτικό ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οι δυο τους τα είχαν ξαναπεί. Προφανώς η «χημεία τους» δεν ταίριαζε. Ούτε και οι πολιτικές αποστολές τους. Ο Έλληνας υπουργός ήθελε τη διατάραξη του τότε status quo, την ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup πάλευε για τη διατήρησή του. Κανείς δε θυμάται τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση. Σε όλους έχει αποτυπωθεί η εικόνα όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης ανταλλάζει χειραψία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ο δεύτερος του λέει κάτι χαμηλόφωνα και ο πρώτος αντιδρά με ένα «ουάο». Λίγο αργότερα μάθαμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε: «Μόλις σκότωσες την τρόικα». Ήταν εμφανές ότι η αποστολή του Ντάισελμπλουμ δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Η φωτογραφία στα δεξιά: Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση γιατί «έχει διανύσει πολύ δρόμο» και μαζί να αναφωνήσουν ότι θέλουν το γρηγορότερο να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό. Στο κτίριο της οδού Νίκης τον υποδέχεται ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχουν ίδια πολιτική αποστολή. Να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία του προγράμματος. Ο Γερούν έχει, πλέον, άλλο αέρα. Η αποστολή που είχε αναλάβει τους πρώτους μήνες του 2015 περατώθηκε με επιτυχία. Βρέθηκε στην Ελλάδα για να επικυρώσει αυτή την "επιτυχία". Και είχε κάθε λόγο να χαμογελάει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ