EXPLAINERS

Δακτύλιος: Πώς καθιερώθηκε ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας

Δακτύλιος: Πώς καθιερώθηκε ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
EUROKINISSI

Σε ισχύ επανήλθαν από σήμερα, 24/9, τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (πράσινος δακτύλιος) τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον μεγάλο δακτύλιο. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου 1982 στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το νέφος που τότε «έπνιγε» την πρωτεύουσα.

Ο δακτύλιος, είχε θεσπιστεί εκτάκτως τον Ιούλιο του 1979 ως επείγον προσωρινό μέτρο για την εξοικονόμηση καυσίμων, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης εκείνη την εποχή, αλλά καθιερώθηκε μόνιμα τον Νοέμβριο του 1982 από την τότε κυβέρνηση και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας και κατά συνέπεια και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα αέρια ρύπων κατά τη λειτουργία των οχημάτων.

Εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας

4186099


Πηγή:(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ)

Το μέτρο του μικρού δακτυλίου ισχύει από Δευτέρα ως Παρασκευή και επιτρέπει εντός των ορίων του την εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους.

Τις ζυγές ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό, δηλαδή 0, 2, 4, 6 και 8, ενώ τις μονές ημερομηνίες επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε μονό αριθμό, δηλαδή 1, 3, 5, 7 και 9.

4265594


Πηγή:(EUROKINISSI// Λυδία Σιώρη)

Το μέτρο συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους, ενώ δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ώρες ισχύος του δακτυλίου ορίζονται για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν μέτρα και περιορισμοί.

4265593


Πηγή:(EUROKINISSI// Λυδία Σιώρη)

Φέτος η εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών που αναρτήθηκε στο ΦΕΚ, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα λήξουν στις 19 Ιουλίου 2019.

Όρια μικρού δακτυλίου

daktilios

Το κέντρο της Αθήνας περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Ποιοι εξαιρούνται

Ανάμεσα στις εξαιρέσεις είναι τα αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας, τα αυτοκίνητα ιατρών που φέρουν την ειδική σήμανση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τους ίδιους, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Ακόμη, αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, καθώς και οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή Άτομα με Αναπηρίες), με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας.

2140252


Πηγή:(EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Τι ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών του δακτυλίου

Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που περικλείονται από τον δακτύλιο μπορούν να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα από το Δήμο Αθηναίων, προσκομίζοντας σχετικό αποδεικτικό ωραρίου εργασίας, για χρονικό διάστημα μιας ώρας πριν την έναρξη της εργασίας και μόνο για την έξοδό τους από την περιοχή του δακτυλίου, και για χρονικό διάστημα δύο ωρών από τη λήξη του ωραρίου τους για την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους. Τα οχήματά τους, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας θα κινούνται σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ