EXPLAINERS

Πώς θα επηρεάσει την Amazon το πολύκροτο διαζύγιο του ζεύγους Μπέζος

Πώς θα επηρεάσει την Amazon το πολύκροτο διαζύγιο του ζεύγους Μπέζος
REUTERS/Danny Moloshok

Η είδηση του διαζυγίου του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος με τη σύζυγό του Μακένζι Μπέζος ταρακούνησε το διεθνές τζετ σετ και αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον της εταιρείας που «γεννήθηκε» λίγο καιρό μετά τον γάμο τους, της Amazon.

Η Μακένζι μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου μπορεί να επιλέξει να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην Amazon ή ενδέχεται, απλώς, να πουλήσει τις μετοχές της στον πρώην συμβίο της και να δει τον τραπεζικό της λογαριασμό να... εκτοξεύεται.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο αγάπης αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο, αναφερόταν στην κοινή δήλωση του πλουσιότερου ζεύγους του κόσμου που ήταν παντρεμένο επί 25 χρόνια. Ωστόσο, τα μικρά γράμματα της συμφωνίας του διαζυγίου ενδεχομένως να πλήξουν την κυριαρχία του Μπέζος στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Ουάσινγκτον, όπου ζει η οικογένεια και εδρεύει η εταιρεία, όποιο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου πρέπει να μοιραστεί εξ ημισείας. Η Amazon και η κοινή τους περιουσία, ύψους 137 δισεκατομμυρίων, αποκτήθηκε μετά το γάμο.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το ζευγάρι είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, πράγμα το οποίο θα άλλαζε τα δεδομένα. Δεν είναι, επίσης, γνωστό το εάν η αίτηση του διαζυγίου θα κατατεθεί στην Ουάσινγκτον ή σε κάποια άλλη πολιτεία με διαφορετική νομοθεσία. Να σημειωθεί πως οι δυο τους έχουν περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ άλλων, στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Σε περίπτωση που δεν έχουν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, ο Μπέζος μπορεί να υποχρεωθεί να πουλήσει ή να μεταφέρει τις μισές μετοχές του. Η Μακένζι Μπέζος, λοιπόν, έχοντας στα χέρια της τις μισές μετοχές του πρώην άντρα της, θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει στο διοικητικό συμβούλιο και να επιφέρει αλλαγές.

Ο Τζεφ Μπέζος έχει στην κυριότητά του το 16% των μετοχών του διαδικτυακού «κολοσσού».

Εδώ και δύο δεκαετίες διατηρεί τα «ηνία» της Amazon, κυρίως, χάρη στις ηγετικές του δεξιότητες. Επομένως, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, ακόμη και να χάσει το 8% αυτών, θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τη θέση του CEO.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας σε δήλωσή του στο CNNi διευκρίνισε πως ο «Τζεφ παραμένει προσηλωμένος στην Amazon και τις δεσμεύσεις του προς αυτή», δίνοντας, ίσως, το «σύνθημα» για την επόμενη ημέρα.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει τις προθέσεις της Μακένζι Μπέζος, η οποία μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη μετοχική της «κυριαρχία» ώστε να επιβληθεί στον πρώην άντρα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικάνικου δικτύου, ο νομικός σύμβουλος της Μπέζος θα τη συμβουλεύει να μην προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, καθώς εκτός από τις κακές... γλώσσες ενδεχομένως να δει και τις μετοχές της εταιρείας να πέφτουν.

Μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως ο Τζεφ Μπέζος έχει ξεκινήσει να βγαίνει με άλλη γυναίκα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, το σενάριο του συναινετικού διαζυγίου φαίνεται να απομακρύνεται.

«Αν καταφέρουν, κάπως, να το λήξουν φιλικά μετά τα χθεσινά γεγονότα (σ.σ. τις αποκαλύψεις για τη σχέση), τότε θα αποχωρήσουν από τη σχέση όντας μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο», σημείωσε ο Πίτερ Βάλτζερ, ιδρυτικό μέλος της Walzer Melcher στην Καλιφόρνια και πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Συμβολαιογράφων Γάμων.

«Στη δουλειά μας, όμως, όταν υπάρχουν συναισθηματικά προβλήματα, πυροδοτούνται μάχες», διευκρίνισε ο ίδιος.

What Jeff and MacKenzie Bezos' divorce could mean for Amazon, by Seth Fiegerman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ