FOCUS

Βραζιλία: Καρναβάλι στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της

Βραζιλία: Καρναβάλι στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της
AP Photo/Leo Correa

Το μεγαλύτερο και πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με τους Βραζιλιάνους να ζουν μια από τις χειρότερες καμπές της σύγχρονης ιστορίας τους.

Το Καρναβάλι του Ρίο με τις εκτυφλωτικές καλλονές που θαμπώνουν, φέτος μάλλον κάνει τη διαφορά, καθώς είναι το πρώτο από την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου της χώρας, του εθνικιστή Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Πίσω από τις αστραφτερές στολές, τα κομφετί και τους ήχους τη σάμπα, αρκετοί καρναβαλιστές -μεταξύ των οποίων και οι 14 σχολές σάμπας- έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον ακροδεξιό Μπολσονάρο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του οποίου για τις γυναίκες, τις μειονότητες και την LGBT κοινότητα έχουν αν μη τι άλλο, θορυβήσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Βραζιλία.

Μία από τις πιο γνωστές δηλώσεις του νέου προέδρου είναι ότι θα προτιμούσε να έχει έναν γιο νεκρό, παρά ομοφυλόφιλο, ενώ απευθυνόμενος σε γυναίκα μέλος του Κογκρέσου της είχε πει ότι δεν θα της άξιζε να βιαστεί, επειδή είναι άσχημη.

«Αυτή η καρναβαλική παρέλαση είναι μια πράξη αντίστασης στην καταπιεστική νέα κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους μουσικούς που παίζει κρουστά σε ένα από τα συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος στο Καρναβάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ