FOCUS

Λα Πάλμα: Η σύγχρονη Πομπηία βρίσκεται στις Κανάριες Νήσους

Λα Πάλμα: Η σύγχρονη Πομπηία βρίσκεται στις Κανάριες Νήσους
ΑP Photo

Το 79 Κ.Ε. ο Βεζούβιος εξεράγη θάβοντας για πάντα την Πομπηία στη λάβα και τη μνήμη. Το 2021 το ηφαίστειο Cumbre Vieja, στη Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους, κάνει ακριβώς το ίδιο, με μοναδική διαφορά ότι αυτήν τη φορά οι άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου, όταν το ηφαίστειο άρχισε την καταστροφική του δράση, οι αρχές στη Λα Πάλμα εκκένωσαν 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δημιουργώντας μια ζώνη αποκλεισμού στην οποία μόνο επιστήμονες και έσνστολοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

Η ζώνη αποκλεισμού «κόβει»τη δυτική πλευρά του νησιού στα δύο, αφού εκτείνεται από το ηφαίστειο ως τη θάλασσα. Η ταχύτατη απομάκρυνση των περίπου 7.000 κατοίκων απέτρεψε τη δημιουργία μια εκατόμβης νεκρών.

Η λάβα καταπίνει στο πέρασμά της τα πάντα: Σπίτια, χωράφια και την άλλοτε καταπράσινη γη.

Το ηφαίστειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 10.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τέφρας. Η στάχτη εκτοξεύεται στον ουρανό και τελικά τα βαρύτερα σωματίδιά της πέφτουν στη γη, σκεπάζοντας τα πάντα.

«Δεν μπορώ να αναγνωρίσω το σπίτι μου», λέει στο Associated Press η κάτοικος της περιοχής Κριστίνα Βέρα. «Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τίποτα γύρω από το σπίτι. Δεν αναγνωρίζω τα σπίτια των γειτόνων μου, ούτε καν το βουνό. Όλα έχουν αλλάξει τόσο πολύ που δεν ξέρω πού βρίσκομαι», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ