FOCUS

ΗΠΑ: Μετά από καιρό, οι πεταλούδες επιστρέφουν στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Μετά από καιρό, οι πεταλούδες επιστρέφουν στην Καλιφόρνια
AP

Αχτίδα αισιοδοξίας για τις πεταλούδες «Μονάρχης» της Δύσης, που τελούν υπό εξαφάνιση. Ο αριθμός των μεγάλων πορτοκαλο-μαύρων πεταλούδων που ξεχειμωνιάζουν κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Καλιφόρνια ανακάμπτει φέτος, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό του πληθυσμού τους πέρσι.

Οι ειδικοί αποδίδουν την μείωση του αριθμού τους στην κλιματική αλλαγή, την καταστροφή των οικοτόπων και την έλλειψη τροφής λόγω της ξηρασίας.

Ετήσια χειμερινή καταμέτρηση που έγινε την περσινή χρονιά από την Xerces Society κατέγραψε λιγότερες από 2.000 πεταλούδες. Μια τεράστια μείωση από τις δεκάδες χιλιάδες πεταλούδες που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια και τα εκατομμύρια που συγκεντρώνονταν σε δέντρα από την κομητεία Μεντοσίνο της Βόρειας Καλιφόρνια μέχρι τη Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού στο νότο κατά τη δεκαετία του 1980.

Τώρα, οι τοποθεσίες τους βρίσκονται κυρίως στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια.

«Δεν θυμάμαι να υπήρξε άλλη τόσο κακή χρονιά όσο πέρσι. Νόμιζα ότι τελείωσαν. Ότι είχαν φύγει. Ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ. Και να, φέτος, μπουμ, προσγειώθηκαν», δήλωσε ο Μόι Αμμάρ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Pacific Grove.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν να απαντήσουν με βεβαιότητα τι επηρέασε τις πεταλούδες και τον πληθυσμό τους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και πως η Κλιματική Αλλαγή έχει παίξει το ρόλο της -με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ