FOCUS

Η μούσα του Πικάσο που του είπε «όχι», έγινε 100 ετών

Η μούσα του Πικάσο που του είπε «όχι», έγινε 100 ετών
Η δυναμική ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό ήταν πάνω από μια δεκαετία η μούσα και σύντροφος του Πάμπλο Πικάσο Screen Grab / YouTube

Η γοητευτική σύντροφος του Πικάσο Φρανσουάζ Ζιλό, που έζησε μαζί του πάνω από μια δεκαετία,  έγινε 100 ετών στις 26 Νοεμβρίου.

Ο μεγάλος ζωγράφος, «την ανακάλυψε όταν αυτή ήταν μόλις 22 χρονών. Η Ζιλό σαγήνευσε τον Πικάσο με το σφρίγος της νεότητας, αλλά και τη σπιρτάδα του πνεύματός της. Αγνή και παρθένα - για εκείνον ένας λευκός καμβάς», περιγράφει τη συνάντησή τους ο συγγραφέας Μάλτε Χέρβιγκ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η δυναμική ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό ήταν πάνω από μια δεκαετία η μούσα και σύντροφος του Πάμπλο Πικάσο. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία τους που περπατούν χαρούμενοι στην άμμο το 1948. Στην πραγματική ζωή η Φρανουάζ Ζιλό δεν έτρεξε ποτέ πίσω από τον Πικάσο. Ήταν η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε. Μάλιστα, ένα βιβλίο με τίτλο «Η γυναίκα που είπε όχι» τoυ Μάλτε Χέρβιγκ αναφέρεται στη ζωή της.

«Ο διασημότερος ζωγράφος όλων των εποχών ήταν αυτάρεσκος» αναφέρεται στο βιβλίο του Χέρβιγκ, συνεχίζει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Εκτός από τον εαυτό του και την τέχνη του δεν υπήρχε πολύς χώρος στη ζωή του για άλλους ανθρώπους και πράγματα. Η τυραννία της ιδιοφυίας αποδομούσε τα πάντα». Μόνο η Φρανσουάζ Ζιλό κατάφερε να ταρακουνήσει αυτό το κοσμοείδωλο.

Η κατάρα της ομορφιάς

«Γυναίκες που είναι τόσο όμορφες δε μπορούν να γίνουν ζωγράφοι» έλεγε ο Πικάσο στην Ζιλό. Η γαλλίδα ζωγράφος, μοίραζε για πολλά χρόνια τη ζωή της ανάμεσα στο παριζιάνικου ατελιέ της και στη Νέας Υόρκη. Μέχρι σήμερα η ίδια ζωγραφίζει καθημερινά.

«Ο Πικάσο κι εγώ - μια αγκαλιά» είναι ο τίτλος ενός πίνακα από το 1948. Τότε ακόμη ο Πάμπλο και η Φρανσουάζ ήταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ωστόσο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κλοντ και την Παλόμα.

Μια ζωγράφος με αυτοπεποίθηση

Ο Πικάσο ήταν η μεγάλη αγάπη της Ζιλό, το πάθος της. Αλλά υπήρχαν κάποια όρια, τα οποία η Ζιλό δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί. «Μη με αγγίζετε», κάπως έτσι ήταν και η φιλοσοφία της ζωής της.

Ο Πικάσο δεν μπορούσε να αντέξει την απόρριψη, ήταν γι' αυτόν σαν θάνατος. Το βιβλίο του Χέρβιγκ ρίχνει μια νέα ματιά και στην προσωπικότητα του σπουδαίου ζωγράφου, ενώ αναφέρεται και στις αδυναμίες του και τις αποτυχίες του.

Η Φρανσουάζ Ζιλό εγκαταλείπει τον Πικάσο το 1953. Ο Πικάσο της αφιερώνει τον πίνακα με τίτλο «Προτομή Γυναίκας» που μπορεί κανείς να δει στο μουσείου Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου στο Βερολίνο. Ο χωρισμός τους σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας καλλιτεχνικής περιόδου και για τους δύο.

Η Ζιλό είχε μια λαμπερή καριέρα και μέχρι σήμερα ζει ευτυχισμένη. «Γνώριζα ότι με τον χωρισμό θα ερχόταν και η καταστροφή, μια καταστροφή όμως που θα άξιζε κανείς να τη ζήσει».

Σύμφωνα με την ίδια, «αξίζει πολύ περισσότερο να ζήσεις μια τραγική ζωή με έναν ξεχωριστό άνθρωπο, παρά μια υπέροχη ζωή με έναν μέτριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ