FOCUS

Το 2021 σε εικόνες - Μεγαλείο και καταστροφή στο φυσικό μας περιβάλλον

Το 2021 σε εικόνες - Μεγαλείο και καταστροφή στο φυσικό μας περιβάλλον
ΑP Photo

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο για μας που κατοικούμε στον πλανήτη, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον.

Δασικές πυρκαγιές, εκρήξεις ηφαιστείων, τυφώνες και πλημμύρες σκόρπισαν με καταστροφική μανία το θάνατο και την απελπισία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Πολλές από αυτές τις φυσικές καταστροφές ήταν συνέπεια -ή υποβοηθήθηκαν- από την κλιματική αλλαγή, ίσως το πιο πιεστικό ζήτημα αυτήν την εποχή στην παγκόσμια ατζέντα.

Ο άνθρωπος, ιδιαίτερα στον αναπτυγμένο κόσμο, έχει θωρακιστεί πλέον αρκετά ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Η ζημιά στο περιβάλλον όμως είναι ανυπολόγιστη και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα κοστίσει και σε ζωές μακροπρόθεσμα.

Στην Ελλάδα ζήσαμε την καταστροφική μανία της φωτιάς σε πολλά μέτωπα το καλοκαίρι του 2021· η βόρεια Εύβοια σβήστηκε από το δασικό και εν μέρει και από τον οικιστικό χάρτη. Η Πάρνηθα, ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής, υπέστη ανήκεστο καταστροφή. Άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, το μέλλον τους και το παρελθόν τους.

Κι όμως...

Μέσα στη γενική εικόνα που προκαλεί σε μεγάλο μέρος ο άνθρωπος, αυτήν της μετατροπής του φυσικού του περιβάλλοντος σε ένα σωρό από στάχτες, ή μεγάλους σκουπιδότοπους, η ίδια η φύση δεν σταματά να αποκαλύπτει το μεγαλείο της.

Ένα τυχαίο «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής είναι συχνά αρκετό για να μας αποκαλύψει πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σ' αυτόν τον πλανήτη.

Και πόσο ανόητοι είμαστε που κάνουμε τα πάντα για να τον καταστρέψουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ