FOCUS

Το 2021 σε εικόνες: Πρόσφυγες και μετανάστες - Πεθαίνοντας για μια καλύτερη ζωή

Το 2021 σε εικόνες: Πρόσφυγες και μετανάστες - Πεθαίνοντας για μια καλύτερη ζωή
ΑP Photo

Όταν κοιτάμε μέχρι τα δικά μας σύνορα, το βλέμμα περιορίζεται. Ακόμη πιο πολύ περιορίζεται όταν στα σύνορα αυτά υψώνουμε φράχτες και τοίχους.

Χάνουμε από τη ματιά μας τον υπόλοιπο κόσμο και όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Έναν μεγάλο και πολυσύνθεστο κόσμο που σε όλα του τα μήκη και πλάτη άνθρωποι διασχίζουν με κάθε μέσο -ή και χωρίς μέσο- ποτάμια, θάλασσες, ζούγκλες και ερήμους για να βρουν ένα νέο σπίτι.

Ένα σπίτι πιο ασφαλές, πιο φιλόξενο, ή ένα σπίτι που θα πρέπει απλώς να αντικαταστήσει το δικό τους το οποίο έπαψε να υπάρχει.

Πρόσφυγες και μετανάστες. Μια πανάρχαια ιστορία που επαναλαμβάνεται και κορυφώνεται στις μέρες μας, όπου υπάρχουν άνθρωποι. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν, στη δική τους περίπτωση μόνο μια στιγμή του ταξιδιού τους, το οποίο συχνά διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Πολλοί δεν επιβιώνουν.

Πολλοί εξαναγκάζονται να επιστρέψουν εκεί απ' όπου έφυγαν. Μερικοί προτιμούν να πεθάνουν παρά να γυρίσουν στη φτώχεια, την πείνα, κάποιον εμφύλιο πόλεμο ή κάποια εθνοκάθαρση. Άλλοι, γυρίζουν για να προσπαθήσουν ξανά και ξανά.

Ανεξάρτητα από τι φεύγει καθένας τους και που στοχεύει να καταλήξει, υπάρχει ένα κοινό που τους συνδέει όλους: Θα προτιμούσαν να μην έχουν φύγει.

Κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του αν δεν αναγκαστεί να το κάνει. Κι αυτή είναι μια πανανθρώπινη αλήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ