FOCUS

Το 2021 σε εικόνες - Πόλεμοι και συγκρούσεις

Το 2021 σε εικόνες - Πόλεμοι και συγκρούσεις
Γάζα, 13 Μαΐου: Ένα κτίριο τινάζεται στον αέρα στη Γάζα, μετά από βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων. ΑP Photo

Μπορεί το περιβάλλον και ο κορωνοϊός να ήταν θα βασικά θέματα που απασχόλησαν την ανθρωπότητα το 2021, όμως σε πολλά μέρη του πλανήτη οι άνθρωποι δεν τα έχουν ως προτεραιότητα, καθώς πιο σημαντικό είναι να σώσουν τις ζωές τους.

Ο πόλεμος, μια από τις αρχαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, δεν σταματά ποτέ. Οι εστίες του απλώς μετακινούνται, ή σε κάποιες περιπτώσεις -όπως αυτή του Αφγανιστάν- αναζωπυρώνονται.

Το Αφγανιστάν, με τη δυναμική και ταχύτατη επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, ήταν ένα καλό παράδειγμα του πώς τελικά δεν αρκεί μια στρατιωτική επέμβαση σε έναν τόπο, το σημαντικότερο είναι να διασφαλίσεις τη συνέχεια της «απελευθέρωσης» που προσέφερες.

Στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, δύο πληγές ανοιχτές εδώ και χρόνια, τίποτα το σημαντικό δεν άλλαξε: Οι άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται, το μόνο που ποικίλει είναι ο τρόπος. Για τους αμάχους ελάχιστη σημασία έχει ποιανού ήταν ο πύραυλος που τους τίναξε στον άερα.

Και, βέβαια, πέρα από τους επίσημους πολέμους, υπάρχουν και οι άλλοι, οι ακύρηχτοι, οι εσωτερικοί. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Λατινική Αμερική, αλλά και στην «ήσυχη» Ευρώπη, οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και μαζί τους φέρνουν αναπόφευκτα συγκρούσεις.

Υπάρχουν πολλές όμορφες εικόνες για το 2021, θα τις δείτε σε άλλες συλλογές. Υπάρχουν όμως και τούτες, που μοιάζουν απόλυτα διαχρονικές: Άνθρωποι εναντίον ανθρώπων. Η ιστορία του είδους μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ