FOCUS

Το Πεκίνο μέσα από ένα λεωφορείο: Τι είδαν οι δημοσιογράφοι στην πρωτεύουσα της Κίνας; Τίποτα

Το Πεκίνο μέσα από ένα λεωφορείο: Τι είδαν οι δημοσιογράφοι στην πρωτεύουσα της Κίνας; Τίποτα
AP Photo/Jae C. Hong

Οι περισσότεροι - αν όχι όλοι- από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Πεκίνο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και ενώ θα έχουν πάει στο Πεκίνο, δεν θα έχουν τίποτα να πουν για την πρωτεύουσα της Κίνας.

Με την κάλυψη που τους παρέχει η πανδημία του κορωνοϊού, οι αρχές της χώρας δημιούργησαν μια «φούσκα» μέσα στην οποία ζουν, μετακινούνται και παρακολουθούν τους Αγώνες οι ξένοι δημοσιογράφοι. Στην ίδια φούσκα κινούνται και οι αθλητές. Κι αυτό διασφαλίζει ότι κανείς τους δεν θα έρθει σε επαφή με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους του Πεκίνου.

Ο φωτογράφος του Associated Press, Τζαε Χονγκ δεν είχε πάει ποτέ στο Πεκίνο. Τώρα βρίσκεται εκεί εδώ και μερικές εβδομάδες και περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του μέσα στα λεωφορεία που τον μεταφέρουν από το ξενοδοχείο του στα σημεία όπου διεξάγονται τα διάφορα αγωνίσματα και μετά πίσω στο ξενοδοχείο.

«Δεν έχω δει τίποτα που μου δείχνει ότι είμαι πραγματικά στο Πεκίνο, πέρα από τα αγωνίσματα», λέει ο Χονγκ ο οποίος αποφάσισε να απαθανατίσει την πόλη που δεν είδε ποτέ μέσα από τη φούσκα και πιο συγκεκριμένα μέσα από τα λεωφορεία που τον πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο.

Πολλοί από τους επιβάτες κοιμούνται. Άλλοι κοιτούν εμμονικά έξω από τα παράθυρα, προσπαθώντας να δουν κάτι από την ατχαία πόλη στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται.

«Χρησιμοποιώ αργή ταχύτητα στις λήψεις ώστε όλα όσα βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο να είναι εστιασμένα και όσα είναι έξω από το παράθυρο να είναι απλώς μια θολή εικόνα. Κι αυτό περιγράφει πολύ καλά τη συνολική εικόνα που θα θυμάμαι από την πόλη», λέει ο Χονγκ.

Ο φωτογράφος κάλυψε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πριν από έξι μήνες και λέει ότι η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Στο Τόκιο, μετά από την απαραίτητη καραντίνα, ο ίδιος και όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν απόλυτα ελέυθεροι να πάνε όπου ήθελαν, να φάνε σούσι και να φωτογραφίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δημιούργησαν επίσης μια «φούσκα», αλλά δεν ήταν τόσο αυστηρή και αδιαπέραστη. «Τα μέτρα ασφαλείας εδώ είναι εξωφρενικά», λέει ο Χονγκ.

Ο Γιάνγκ Σουάν, αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Πεκίνου 2022, έχει διαφορετική άποψη: Απαντώντας στη διαρκή κριτική για την απομόνωση αθλητών κλαι δημοσιογράφων, είπε το περασμένο Σάββατο: «Για να καταλάβεις μια πόλη, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τη δεις. Δεν είναι απαραίτητο οι εμπειρίες σου σε αυτήν την πόλη να περιλαμβάνουν τη φυσική σου παρουσία. Τα αγωνίσματα και οι εγκαταστάσει σου δίνουν μια καλή ιδέα για το τι είναι στην πραγματικότητα το Πεκίνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ