FOCUS

«Σας γράφω από ένα υπόγειο στο Κίεβο» - Ημερολόγιο πολέμου

«Σας γράφω από ένα υπόγειο στο Κίεβο» - Ημερολόγιο πολέμου
Instagram

Η Λίζα Μπουκρέγιεβα είναι φωτογράφος και ζει στο Κίεβο.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου καταγράφει τόσο με το φωτογραφικό της φακό, όσο και στο ημερολογιό της, την καθημερινοτητα της ίδιας, της οικογένειάς της και των πολλών κατοίκων του Κιέβου που περνούν πολλές ώρες της ημέρας στα αυτοσχέδια καταφύγια στα υπόγεια των σπιτιών τους.

Ημέρα 1

«Είναι αδύνατον να είσαι έτοιμος όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί. Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία σήμερα τα ξημερώματα, σε μια άλλη περιοχή. όλη τη μέρα η οικογένειά μου κι εγώ δουλέψαμε για να φτιάξουμε ένα καταφύγιο στο υπόγειο του σπιτιού της μητέρας μου».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 3

«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, σχεδόν δεν κοιμήθηκα καθόλου. Ακούμε εκρήξεις και πυροβολισμούς τις τελευταίες 24 ώρες ασταμάτητα. Όμως είμαστε ακόμη καλά. Είμαστε ασφαλείς. Σας παρακαλώ να εκτιμάτε την ειρήνη».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 4

«Σήμερα κατάφερα να κάνω ένα ντους και φάγαμε όλοι πάνω στο τραπέζι και όχι κάτω από αυτό. Στο Κίεβο έχει ήλιο και ένα οικογενειακό γεύμα είναι ανυπολόγιστης αξίας. Προετοιμαζόμαστε για απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες δύο μέρες. Θα είμαστε καλά, δεν έχουμε επιλογή».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 5

«Είναι ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Στο Χάρκοβο βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν. Πρέπει να δώσουμε αίμα, η μαμά μου έχει ομάδα ΑΒ, αλλά στο νοσοκομείο δεν έχουν άλλα δοχεία. Επιστρέφουμε στο καταφύγιο. Όταν χτυπούν οι σειρήνες βάζουμε τα στρώματα πάνω από τα κεφάλια μας. Ο αδελφός μου λέει συνέχεια "Ας ελπίσουμε'. Είναι 14 ετών».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 6

«Δεν φοβάμαι πια. Και έμαθα να ξεχωρίζω το θόρυβο από διαφορετικά είδη εκρήξεων. Η ώρα περνάει πολύ αργά».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 8

«Επειδή κοιμόμαστε ελάχιστα, η μέρα φαίνεται ατελείωτη. Το ημερολόγιο με βοηθάει να ξέρω τι μέρα και τι ώρα είναι. Δεν θυμάμαι πώς ήταν η ζωή πριν. Νομίζω ότι είμαστε εδώ για πάντα».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 9

«Χθες ήταν η πιο δύσκολη μέρα από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος. Διαφωνήσαμε στην οικογένεια. Κάποιος είπε ότι πρέπει να φύγουμε, άλλοι ήθελαν να μείνουμε. Δεν μπορούμε να χωριστούμε, ό,τι κι αν συμβεί. Αποφασίσαμε να μείνουμε στο Κίεβο».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 10

«Συνειδητοποιώ ότι δεν θυμάμαι πώς ήταν να περπατάς και να κοιμάσαι χωρίς παπούτσια. Μάλλον γεννήθηκα φορώντας παπούτσια. Σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσεις πολύ γρήγορα, πρέπει να είσαι πανέτοιμος. Γι αυτό φοράμε συνέχεια τα παλτά μας».

Lisa Bukreyeva/Instagram

Ημέρα 11

«Σήμερα το πρωί χιόνιζε και νόμιζα ότι ήταν στάχτες. Η Άνοιξη φέτος είναι κρύα στο Κίεβο. Σκεφτόμουν πολύ τη φωτογραφία σήμερα. Αν χρειαζόμαστε πραγματικές φωτογραφίες που θα ραγίζουν καρδιές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ