FOCUS

Κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη σε εικόνες

Κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη σε εικόνες
Οι επιστήμονες έχουν σημάνει «συναγερμό» και κάνουν λόγο για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον πλανήτη AP Photo

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, όπως λέει το γνωστό ρητό, και ήδη γράφονται χιλιάδες λέξεις για την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή μετατρέπεται σε ανησυχητική πραγματικότητα -ειδικά το τελευταίο διάστημα- στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εικόνες που καταγράφει ο φακός στην γηραιά ήπειρο είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ξηρασία, που στερεύει ποτάμια ή μειώνει τη στάθμη του νερού σε μεγάλες υδάτινες οδούς της Ευρώπης σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί επιπτώσεις ακόμη και στην οικονομία της χώρας. Αυτού του είδους το πρόβλημα αντιμετωπίζει ήδη η Γερμανία με τον Ρήνο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία στέρεψε η πηγή του βρετανικού Τάμεση...

Την ίδια ώρα, η λειψυδρία προκαλεί προβλήματα τόσο στην γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία.

Στη Βρετανία σήμανε συναγερμός, καθώς περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν επισήμως σήμερα, Παρασκευή, σε κατάσταση «ξηρασίας».

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός από το 1935 για την Αγγλία, καθώς σημειώθηκε μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης αυτό τον μήνα, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη».

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση, όπως απαιτηθεί».

Οι εταιρίες ύδρευσης θα αρχίσουν τώρα να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών, και η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού. Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.

Δεν είναι μόνο η Βρετανία βέβαια, ούτε καν μόνο η Ευρώπη. Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται στις ΗΠΑ ή την Ασία.

Οι επιστήμονες έχουν σημάνει «συναγερμό» και κάνουν λόγο για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον πλανήτη, που αποδίδεται στην υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης και ζητούν άμεση δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ