FOCUS

Το CNN στο... γλυκό μουσείο της σοκολάτας

Το CNN στο... γλυκό μουσείο της σοκολάτας
Από την παραγωγή στην κατανάλωση. Επισκέπτες φτιάχνουν τα δικά τους σοκολατάκια CNN Greece

Ταξίδι στον χώρο, τον χρόνο και στο «απόλυτο όνειρο» προσφέρει στους επισκέπτες το Εργοστάσιο Σοκολάτας στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.

Η έκθεση «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» βασίζεται στο γλυκό ένστικτο τον ανθρώπων από την βρεφική ηλικία κιόλας αλλά και στην ψυχολογία τους όταν βρεθούν απέναντι στην απόλυτη απόλαυση.

Η μυρωδιά της λαχταριστής σοκολάτας που τρέχει από σιντριβάνια γεμίζει τον χώρο του εργοστασίου ξυπνώντας τις αισθήσεις και κάνοντας όλες τις νευρικές απολήξεις του σώματος να χτυπήσουν κόκκινο.

Οι επισκέπτες κατά την ξενάγησή τους «ταξιδεύουν» στον χρόνο ακολουθώντας βήμα- βήμα την πορεία της σοκολάτας η οποία «ζωντανεύει» με ιδιαίτερο τρόπο μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Ένα μοναδικό «ταξίδι» στον χρόνο και τον χώρο ανάμεσα σε πολιτισμούς, με θρύλους και ιστορίες που μαγεύουν μικρούς και μεγάλους.

Η πρώτη στάση του γλυκού ταξιδιού, είναι στα βάθη της ζούγκλας όπου οι εξερευνητές της σοκολάτας, θα βρεθούν μπροστά στα ερείπια του ναού των Αζτέκων. Εκεί, θα μάθουν όλα τα στάδια της παραγωγής σοκολάτας από το κακόδεντρο και τον καρπό, τα καζάνια, τα φύλλα της μαύρης και λευκής σοκολάτας, την προέλευσή της μέχρι την τελική της μορφή που φτάνει στον καταναλωτή.

Στη συνέχεια, οι μαγεμένοι από τις μυρωδιές επισκέπτες, θα... αγγίξουν το όνειρο, συμμετέχοντας στα εργαστήρια, όπου σε μεγάλους πάγκους , θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά σοκολατάκια.

Λίγο πιο κάτω, θα συναντήσετε την Μελίνα, την αγελαδίτσα του εργοστασίου, η οποία βοηθά στη μικρή φάρμα της τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη «μυστική συνταγή» του παγωτού με σοκολάτα.

Το παραμυθένιο σκηνικό κορυφώνεται με την βουτιά στην μπανιέρα σοκολάτας. Γλυπτά και πίνακες από αληθινή σοκολάτα συνθέτουν έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης και πολιτισμού, στην πρώτη γκαλερί σοκολάτας στην Ελλάδα.
Σε αυτό το ιδιαίτερο εργοστάσιο οι λάτρεις της σοκολάτας, θα απολαύσουν με όλες τους αισθήσεις τη σοκολάτα καθώς μπορούν να γευτούν ξεχωριστές σοκολατένιες λιχουδιές οι οποίες συνοδεύονται μα την κατάλληλη ποικιλία κρασιών.

Όταν η σοκολάτα κατέκτησε την Ευρώπη

- 1560-1800 Η υγιεινή σοκολάτα
- 1569 Ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το ερώτημα εάν η σοκολάτα τελικά πίνεται ή τρώγεται. Την ίδια χρονιά, ο Πάπας Πίος Ε διακηρύσσει πως η σοκολάτα δεν παραβιάζει τη νηστεία της Σαρακοστής.
- 1655 Είναι η χρονιά που η Βρετανία μπαίνει στο παιχνίδι της σοκολάτας κυριεύοντας την Τζαμάικα για συλλογή σπόρων κακάο.
- 1657 Ανοίγει το πρώτο κατάστημα σοκολάτας στο Λονδίνο με ιδιοκτήτη έναν Γάλλο, στο οποίο όμως λίγοι μπορούσαν να πιούν σοκολάτα λόγω της τιμής που είχε τότε το λατρεμένο ρόφημα.
- 1660 Η κατανάλωση σοκολάτας γίνεται μόδα στη Γαλλική Αυλή, όταν ο Λουδοβίκος Δ’, ο βασιλιάς της Γαλλίας, παντρεύεται την Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα, η οποία φέρνει μαζί της τους σπόρους σοκολάτας.
- 1674 Σερβίρεται για πρώτη φορά φαγώσιμη σοκολάτα σε καφέ του Λονδίνου σε μορφή σοκολατένιου κέικ αλλά και ψωμάκια «Ισπανικού στυλ».
- 1685 Ξεκινά η κατανάλωση σοκολάτας ρόφημα σαν βασικό κομμάτι του πρωινού των Άγγλων ευγενών καθώς η σοκολάτα θεωρείται υγιεινή διατροφή.
- 1697 Είναι η χρονιά που ο δήμαρχος της Ζυρίχης πίνει ζεστή σοκολάτα στις Βρυξέλλες και «τρέχει» να πει τα νέα στην Ελβετία.
- 1700 Το εμπόριο σκλάβων είναι σε άνθιση, με την ζωή των εργατών στις φυτείες του κακάο να μην αξίζει ούτε έναν... κόκκο.
- 1720 Οι Ιταλοί σοκολατοποιοί αποκτούν μεγάλη φήμη σε όλη την Ευρώπη και επισκέπτονται τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
- 1765 Τελευταία η Αμερική κολλάει την μανία της σοκολάτας και ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο στη Μασαχουσέτη.
- 1791 Ο Ναπολέων κατά την παραμονή του στο Λονδίνο πίνει ένα φλιτζάνι σοκολάτας την ημέρα.
- 1810 Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο καλλιεργείται στη Βενεζουέλα, στη Νότια Αμερική, ενώ το ένα τρίτο καταναλώνεται από τους Ισπανούς που αγαπούν τα γλυκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ