FOCUS

Κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», μια έκπληξη κάτω από τις στάχτες

Κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», μια έκπληξη κάτω από τις στάχτες
Κινηματογράφος "Αττικόν" CNN Greece/Κωνσταντίνος Σταθιάς

Περπατώντας στην οδό Σταδίου είναι έντονες οι εικόνες της κρίσης. Κατεβασμένα ρολά, κλειστά καταστήματα και εγκατάλειψη. Αλλά οι επιπτώσεις στην κάποτε κατάφωτη οδό δεν είναι μόνο οικονομικές. 

Αμέσως μετά την πλατεία Κλαυθμώνος, συναντούμε το κτήριο των ιστορικών κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων», πλέον καμένο και έρημο, ό,τι απέμεινε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εν μέσω συγκρούσεων ΜΑΤ και διαδηλωτών κατά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, τον Φεβρουάριο του 2012. Ή μήπως αυτό είναι μόνο η επιφάνεια;

Η καμένη πρόσοψη του «Αττικόν» κρύβει πίσω της κάτι αναπάντεχο. «Οι κινηματογράφοι δεν κάηκαν ποτέ» λέει στο CNN Greece ο Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών. «Η ζημιά περιορίστηκε στην πρόσοψη και στα γύρω καταστήματα».

Το CNN Greece μπαίνει μέσα στους ιστορικούς κινηματογράφους σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά. Έχουν μείνει ανέπαφοι, έτοιμοι να υποδεχτούν και πάλι τους φίλους της έβδομης τέχνης. Τα κατακόκκινα καθίσματα του «Αττικόν» και τα πορτραίτα στους τοίχους του «Απόλλων» εκπέμπουν οικειότητα και φέρνουν αναμνήσεις από τότε που οι αίθουσες ήταν κατάμεστες με επισκέπτες, που φιλοξενούσαν φεστιβάλ και αξέχαστες ταινίες.

«Όποιος μπει με κλειστά τα μάτια και βρεθεί μέσα στις αίθουσες δεν καταλαβαίνει κάποια φθορά, ούτε σκόνη δεν έχει» επισημαίνει ο κύριος Βογιατζής.

Οι κινηματογράφοι όμως παραμένουν κλειστοί, παρ’ ότι όπως μαθαίνουμε, το κτίριο ήταν ασφαλισμένο και εκκρεμεί η είσπραξη της αποζημίωσης, η οποία μάλιστα υπερβαίνει το κόστος της αποκατάστασης όπως το έχει υπολογίσει στη μελέτη του ο Ιωάννης Λιακατάς, Αρχιτέκτονας, Ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Μελέτη που περιλαμβάνει την επισκευή της εισόδου και την αναστήλωση της πρόσοψης των κτιρίων καθώς και την προετοιμασία των καμένων χώρων ώστε να στεγάσουν καινούρια καταστήματα.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη διαμάχη ανάμεσα στα δύο υπεύθυνα για την διαχείριση των κινηματογράφων Ιδρύματα. Το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη Βούρου και το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία.

Τους τελευταίους μήνες γίνονται κινήσεις με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ώστε να εισπραχθεί το ασφάλισμα και να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Είμαστε αισιόδοξοι πως αυτή η πρωτοβουλία θα επιτύχει να ξεκινήσουν οι εργασίες και οι κινηματογράφοι να ανοίξουν μέχρι τα Χριστούγεννα» καταλήγει ο κύριος Βογιατζής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ