FOCUS

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Επί ποδός πολέμου για τη μάχη της Ιερουσαλήμ (vid)

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Επί ποδός πολέμου για τη μάχη της Ιερουσαλήμ (vid)
REUTERS/Goran Tomasevic

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση, προσφάτως, από τις ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, τα πνεύματα οξύνθηκαν κι άλλο.

Αιτία -η απειλή Τραμπ ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ. «Παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς. Τις βλέπουμε αυτές τις ψήφους. Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είπε o Αμερικανός Πρόεδρος στους πολιτικούς συντάκτες στο Λευκό Οίκο.

Της έκρηξης Τραμπ είχαν προηγηθεί -αμέσως μετά το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Δευτέρα- προειδοποιητικές ...βολές από την Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η επισήμανση «οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ονόματα».

Οι αμερικανικές απειλές -εκτιμούν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες- δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος και οι Παλαιστίνιοι θα εξασφαλίσουν ισχυρή υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση. Ορισμένοι, μάλιστα, ουδεμία αμφιβολία έχουν πως αυτές οι λεκτικές ριπές είναι για το εσωτερικό, και όχι το διεθνές, ακροατήριο.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές. Έχουν, όμως, πολιτικό βάρος. Εν προκειμένω, λοιπόν, με την στήριξη στην οποία προσβλέπουν οι Παλαιστίνιοι και τις ΗΠΑ απομονωμένες, ελπίζουν σε ευρύτερη διεθνή διαμεσολάβηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ