FOCUS

Πρέσβης Γ. Κακλίκης για Τουρκία: Η Άγκυρα κάνει bullying στους γείτονές της (vid)

Πρέσβης Γ. Κακλίκης για Τουρκία: Η Άγκυρα κάνει bullying στους γείτονές της (vid)
REUTERS

Η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία παρατείνοντας τον αποκλεισμό στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ που θα έκανε γεώτρηση η ιταλική ΕΝΙ, είναι το τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα- δείγμα της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, γενική είναι η εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση που ακολούθησε του σοβαρότατου επεισοδίου της 12ης Φεβρουαρίου, με τον εμβολισμό του ‘Γαύδος’ από τουρκική ακταιωρό, δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς η Τουρκία διεκδικεί με κάθε τρόπο ρόλο περιφερειακής δύναμης.

«Η Τουρκία είναι μια απρόβλεπτη δύναμη», τονίζει ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης -ο οποίος υπηρέτησε από το 1986 μέχρι το το 2002 στην Κωνσταντινούπολη- και παρομοιάζει την Άγκυρα μ’ ένα μεγαλόσωμο παιδί που κάνει bullying στους συμμαθητές του: «Aυτό το bullying η μεγαλόσωμη Τουρκία το κάνει στους γείτονές της».

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη εσωτερικού αρραγούς μετώπου αντί «να περιμένουμε τη στήριξη από τους ξένους. Δεν το βλέπω αλλά το επιθυμώ, κι ελπίζω σύντομα ν’ αλλάξουν οι διαθέσεις των κομμάτων και να έρθουν λίγο πιο κοντά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ