FOCUS

ISIS: Η χαμένη γενιά

ISIS: Η χαμένη γενιά
Παιδί του ISIS ετοιμάζεται να εκτελέσει κρατούμενο στο κάστρο της Deir Ezzor στην ανατολική Συρία ISIS/social media

Το timeline του twitter άρχισε αργά το βράδυ να πλημμυρίζει από τις αποκρουστικές εικόνες: παιδιά, ή άλλως τα "λιονταράκια του ISIS", εκτελούν πυροβολώντας εν ψυχρώ -και σε μία περίπτωση αποκεφαλίζουν- κρατουμένους των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου.

Οι φωτογραφίες είναι καρέ από βίντεο που έχει μόλις δημοσιοποιήσει η Οργάνωση. Δείχνει έξι παιδιά-στρατιώτες, ηλικίας κάτω των 10, να παίρνουν εντολή από ενήλικα εκπαιδευτή να μπουν στο αρχαίο κάστρο του Deir Ezzor στην ανατολική Συρία, να εντοπίσουν τους κρατουμένους και να τους σκοτώσουν. Δεμένοι πισθάγκωνα εκείνοι, περιμένουν σιωπηλοί, ανήμποροι ν' αντιδράσουν, σκυφτοί κάποιοι μπροστά στους σκαμμένους τάφους τους.

Κάθε παιδί μπαίνει μόνο του στο κάστρο και βγαίνει με το που ολοκληρώνει τη μακάβρια αποστολή του. Παραδίδει το πιστόλι και την κουκούλα που φορά στο επόμενο για να κάνει ακριβώς ότι και το προηγούμενο. Ένα από τα θύματα αποκεφαλίζεται στο τέλος του βίντεο. Οι εκτελεσθέντες περιγράφονται ως "γιοι Εβραίων" και κατάσκοποι του Άσαντ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ISIS δημοσιοποιεί βίντεο με παιδιά να εκτελούν κρατουμένους. Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ακόμη ένα με παιδιά και εφήβους να σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού στο αρχαίο αμφιθέατρο της Παλμύρας.

Πιο ανατριχιαστική, ωστόσο, από την εικόνα των παιδιών-εκτελεστών είναι η ίδια η πρακτική του ISIS να μυεί -με την άνεση που του δίνει το γεγονός ότι ελέγχει εδάφη- μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην τζιχαντιστική ιδεολογία του μίσους, την οποία, όπως λέει ο ερευνητής του Κέντρου για τη Θρησκεία και τη Γεωπολιτική, Μίλο Κόμφορντ, είναι αδύνατον να εκριζώσουν και να καταστρέψουν οι αεροπορικές επιδρομές.

Το ιδεολογικό project του ISIS

Από το Δεκέμβρη του 2014 και ένθεν, ο ISIS έχει απαγορεύσει στην επικράτειά του την εκπαίδευση όπως την γνωρίζουμε και την κατανοούμε στη Δύση. Όσοι δάσκαλοι και καθηγητές δεν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, υποχρεώθηκαν να "μετεκπαιδευτούν" στο δικό του σύστημα μόρφωσης, το οποίο αποκλείει μαθήματα σχετικά με τις τέχνες, τη φυσική, τα μαθηματικά, τη βιολογία, την ιστορία, τη φιλολογία -πρακτικά, δηλαδή, αποκλείει τα πάντα. Υποχρεώθηκαν σε "δήλωση μετανοίας" για την "ακατάλληλη" εκπαίδευση που παρείχαν, μέχρι και την επικράτηση των τζιχαντιστών, στους μαθητές. Τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν έννοιες όπως πατρίδα ή έθνος. Αντ' αυτών τους επεβλήθη να πλειοδοτούν υπέρ του ανήκειν στο Ισλάμ. Τα σχολικά εγχειρίδια της Συρίας του Άσαντ παραδόθηκαν στην πυρά.

Κατά τον ISIS, η εκπαίδευση -σύμφωνα με σχετικό προπαγανδιστικό του βίντεο- πρέπει και οφείλει να κατατείνει προς έναν και μοναδικό σκοπό: να πλάσει τη νέα γενιά των μουτζαχεντίν. Γι αυτό, παράλληλα με το "σχολείο", τα αγόρια παρακολουθούν μαθήματα και σε ειδικά κέντρα εκπαίδευσης με έμφαση στη μάχη σώμα με σώμα και την αποστήθιση του Κορανίου∙ τα "λιονταράκια του ISIS" που λέγαμε παραπάνω.

Παιδί του ISIS ετοιμάζεται να εκτελέσει κρατούμενο στο κάστρο του Deir Ezzor στην ανατολική Συρία - ΠΗΓΗ: ISIS/social media

Έρευνα της Καρολάιν Μόρτιμερ για τον Independent έδειξε ότι πολλά από τα "λιονταράκια" έχουν απαχθεί από τις οικογένειές τους -αλλόθρησκες ως επί το πλείστον. Ανάμεσά τους και αρκετά από την αίρεση των Γιεζίντι, η οποία έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τους τζιχαντιστές. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει αποκεφαλισμούς τους οποίους μαθαίνουν να κάνουν σε κούκλες, τακτικές επίθεσης σε κτίρια και αυτοκίνητα και λογής-λογής στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μια χαμένη γενιά;

Πιθανότατα ναι. Γι αυτό και ειδικοί επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί ευρύτερο και πολυεπίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής απειλής. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πάτρικ Σκίνερ του Soufan Group:

Το θέμα δεν είναι τι κάνουμε τώρα με τον ISIS, αλλά πως αντιμετωπίζουμε μια ολόκληρη γενιά. Αν η κατήχηση προλάβει και ποτίσει την καρδιά τους, εκεί θα μείνει. Αδύνατον να την αφαιρέσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ