FOCUS

Η «αιώνια επιστροφή» της Ελλάδας στην Οδησσό

Η «αιώνια επιστροφή» της Ελλάδας στην Οδησσό

Από το πρωί του Σαββάτου η Οδησσός ετοιμαζόταν για την καθιερωμένη ετήσια γιορτή της ίδρυσης της. Οι σκάλες Ποτέμκιν στις οποίες γυρίστηκε η σημαντικότερη ταινία όλων των εποχών από τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, το Θωρηκτό Ποτέμκιν, ήταν γεμάτες εργάτες και τεχνικούς που έστηναν την σκηνή των εκδηλώσεων της επόμενη μέρας.

Το ίδιο και έξω από την όπερα της πόλης, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, ενώ οι ιστορικοί πεζόδρομοί της, Πριμόρσκι και Ντεριπάσιβσκα ήταν γεμάτες κόσμο, ντόπιους αλλά και τουρίστες που απολάμβαναν την γιορταστική ατμόσφαιρα και τις τελευταίες ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Η Οδησσός ιδρύθηκε πριν από την 224 χρόνια από την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό αφού εκεί βρίσκονται οι απαρχές της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και τα ίχνη μιας από τις πιο δυναμικές παροικίες των προηγούμενων δύο αιώνων.
Το σπίτι της Φιλικής Εταιρίας που ήταν σπίτι της οικογένειας Μαρασλή, η πλατεία των Ελλήνων με το άγαλμα του Γρηγορίου Μαρασλή, ευεργέτη και δήμαρχου για 17 χρόνια, η ελληνική εκκλησία και πλέον ένας νέος χώρος, δώρο του Ιδρύματος Μπούμπουρα στους κατοίκους της πόλης,

Το Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού, είναι ένας εντυπωσιακός χώρος 34.000 τετραγωνικών μέτρων ακριβώς δίπλα από τις σκάλες Ποτέμκιν-το πιο τουριστικό σημείο της πόλης- ο οποίος θα λέγαμε ότι ξανακάνει την Ελλάδα μετά από χρόνια την πιο σημαντική διεθνή παρουσία στην Οδησσό.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιδρύματος Μπούμπουρα, κ. Παντελή Μπούμπουρα, ο οποίος εδώ και 21 χρόνια δραστηριοποιείται στην Ουκρανία βρίσκοντας εκεί μια δεύτερη πατρίδα, το ελληνικό πάρκο της Οδησσού εγκαινιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια πριν μερικές ημέρες ανήμερα της γιορτής της πόλης, παρουσία του υπουργού εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Πάβλο Κλίμιν, των αρχών της πόλης της Οδησσού και από ελληνικής πλευράς, του σύμβουλου της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο Αλέξανδρου Μπουντούρη, του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, του βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και του δημάρχου του Πειραιά Γιάννη Μόραλη (σ.σ. οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες από το 1993).

Η μέρα ξεκίνησε με τη τελετή στο δημαρχείο όπου ο δήμαρχος κ. Γκενάντι Τρουχάνοφ απένειμε απένειμε σε προσωπικότητες της πόλης μεταξύ αυτών και στον κ Παντελή Μπούμπουρα, το μετάλλιο «Γρηγόριος Μαρασλής» για την προσφορά του στην πόλη. Στον πεζόδρομο Πριμόρσκι δίπλα από το άγαλμα του Αλεξάντερ Πούσκιν παιδιά με ελληνικές στολές χόρευαν συρτάκι στο ρυθμό του Ζορμπά, ενώ στην τελετή των εγκαινίων του πάρκου χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν ένα πρόγραμμα συνοδεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

To Ελληνικό πάρκο είναι ένα μοναδικό έργο στην καρδιά της πόλης για τους κατοίκους της Οδησσού και τους επισκέπτες της. Αποτελείται από τα τρία συμβατικά μέρη: μουσείο με ανοιχτό χώρο, παιδική χαρά και πεζοπορικό χώρο. Η πρόσβαση στο πάρκο παρέχεται από ευρείες σκάλες, αλλά και από πανοραμικό ανελκυστήρα, καθώς και ράμπες.
Το μουσείο θα ανοίξει σε επόμενη φάση και όπως είπε ο κ. Παντελής Μπούμπουρας στο CNN Greece θα είναι αφιερωμένο στους μεγάλους Έλληνες που έζησαν και έδρασαν στην Οδησσό, ενώ τους επισκέπτες θα “υποδέχεται” μια προτομή του Ηρόδοτου, του πρώτου που έγραψε για την περιοχή της σημερινής Οδησσού.

“Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί στην Οδησσό, την πόλη των Ελλήνων, υπάρχει πια το Ελληνικό πάρκο” δήλωσε ο κ. Μπούμπουρας. “Την πρώτη ημέρα, που ήρθα στην Οδησσό, κοιμήθηκα σε ένα ξενοδοχείο, δίπλα από το μουσείο της Φιλικής Εταιρίας. Ακόμη θυμάμαι το δέος που αισθάνθηκα. Τώρα πια, που αξιώνομαι να δημιουργώ, αισθάνομαι πώς υπάρχει ένα μυστήριο σ' αυτή την πόλη. Είναι σα να ωθούμαστε από το Θεό εμείς οι Έλληνες να δημιουργούμε σ' αυτό τον τόπο. Νιώθω σαν από εκείνον να μου δόθηκε η ιδέα να δημιουργήσω το ελληνικό πάρκο, όπως και το Ροδοκανάκειο Παρθεναγωγείο, που σκοπεύω να κάνω μουσείο, αλλά και στο Κισινάου της Μολδαβίας, το σπίτι του Υψηλάντη, που αντιστοίχως επιθυμώ να γίνει μουσείο. Είμαι ευτυχισμένος.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη απέναντι στο γιο μου Βασίλη Μπούμπουρα γιατί έδωσε όλο του το είναι προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο” κατέληξε συγκινημένος ο Παντελής Μπούμπουρας.

Το πάρκο κοσμούν τρία αγάλματα αντίγραφα αρχαίων κορών και ένα κεντρικό άγαλμα -συντριβάνι, δημιουργία του διάσημου Ουκρανού γλύπτη Μιχαήλ Ρέβα. Το συνολικό κόστος του πάρκου έφτασε τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που διέθεσε το Ίδρυμα Μπούμπουρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ