FOCUS

«Κατ’ Οίκον Νοσηλεία»: Το πρόγραμμα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών

«Κατ’ Οίκον Νοσηλεία»: Το πρόγραμμα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών

Η φροντίδα των ασθενών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, για αυτό η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Στα παραπάνω, μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι νέες δυνατότητες που προσφέρει σήμερα ο τομέας της Υγείας. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες του κλάδου εξειδικεύονται διαρκώς και επιλέγουν τομείς όπως η Νοσηλευτική, η Φυσιοθεραπεία και η Γηριατρική και έτσι είναι σε θέση να προσφέρουν τη φροντίδα τους στα άτομα που πραγματικά την έχουν ανάγκη, διευκολύνοντάς τους με τις υπηρεσίες τους.

Και καθώς οι αίθουσες των νοσοκομείων δεν είναι το πιο φιλόξενο ή ευχάριστο μέρος για αρκετούς ασθενείς, είναι λογικό να θέλουν να βρίσκονται σε έναν χώρο οικείο, όπου αισθάνονται άνετα και μπορούν να έχουν μία ομαλή μετάβαση στην καθημερινότητά τους. Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές θέλουν να βρίσκονται σπίτι τους, συνεχίζοντας εκεί το πρόγραμμα νοσηλείας τους.

Φυσικά, αφού λάβουν την ιατρική συγκατάθεση, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, που τους βοηθάει να αισθανθούν πιο αυτόνομοι, ενώ παράλληλα έχουν δίπλα τους την οικογένειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό για να βελτιωθεί και η ψυχική διάθεση του ασθενούς…

Γιατί είναι τόσο σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι;

Υπάρχουν προγράμματα όπως το «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» της Affidea που δίνει τη δυνατότητα νοσηλείας στον χώρο του ασθενούς εύκολα, με ένα απλό ραντεβού. Και μπορεί αυτομάτως, όταν μιλάμε για φροντίδα στο σπίτι, να σκεφτόμαστε τα άτομα τρίτης ηλικίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ακόμη ομάδες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως και χρειάζονται τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Από έγκυες υψηλού κινδύνου που πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως τις κινήσεις τους, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες, ακόμη και ογκολογικούς ασθενείς.

Όλες οι παραπάνω ομάδες -και πολλές ακόμη, όπως για παράδειγμα παιδιά με προβλήματα υγείας, ασθενείς σε προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό στάδιο- μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Έτσι, με τη βοήθεια έμπειρων νοσηλευτών έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μία ήρεμη καθημερινότητα στο σπίτι τους, λαμβάνοντας παράλληλα τη φροντίδα που χρειάζονται. Άλλωστε, σκοπός του εν λόγω προγράμματος δεν είναι μόνο η παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών στον οικείο καθημερινό χώρο των ασθενών, όπου εφαρμόζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

noshleia2

Πώς ακριβώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία»;

Φυσικά, ο ιατρός έχει τον πρώτο λόγο, καθώς εκείνος καθορίζει τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής για να βελτιωθεί η υγεία του. Με βάση τις οδηγίες του και τις υποδείξεις του, το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του προγράμματος επικοινωνεί διαρκώς μαζί του, παρέχοντας ολοκληρωμένη φροντίδα σε κάθε ασθενή. Με λίγα λόγια, το «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» της Affidea δρα υποστηρικτικά στη θεραπεία που έχει προτείνει.

Παράλληλα, ο ιατρός επισκέπτεται τον ασθενή, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, πραγματοποιούνται φυσιοθεραπείες, ενώ προσφέρονται πολλές ακόμη χρήσιμες υπηρεσίες που χρειάζεται κάθε ασθενής μεμονωμένα (όπως για παράδειγμα αιμοληψία, συλλογή ούρων, τοποθέτηση και αλλαγή ουροκαθετήρα, υποκλυσμός, αναρρόφηση τραγχειοβρογχικών εκκρίσεων, πρόληψη και φροντίδα κατακλίσεων). Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

noshleia3

Πώς αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών;

Πέρα από το γεγονός ότι δέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του, αποφεύγει τη διαμονή του στο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος και να τον επιβαρύνει οικονομικά. Το πιο σημαντικό είναι, ότι αποφεύγει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν ένα ακόμη συχνό πρόβλημα και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να κάνει περιττές μετακινήσεις και μπορεί να παραμένει στον χώρο του, όπου αισθάνεται άνετα και λαμβάνει τη φροντίδα από τα κατάλληλα άτομα που τον παρακολουθούν διαρκώς, αλλά και τη συντροφιά αγαπημένων του προσώπων. Έτσι, παράλληλα με το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» της Affidea ομαλοποιείται η κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς.

Άλλωστε, πρέπει να τονιστεί ότι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η επικοινωνία και η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας, ώστε να μάθουν να φροντίζουν τον ασθενή με τον κατάλληλο τρόπο.

isos